Gå til innholdet

Kokebok for nyrepasienter nærmer seg lansering

Illustrasjonsfoto, pixabay.com

LNTs digitale kokebok lanseres i løpet av høsten.

10.08.2021

Sommeren 2020 kom den gledelige beskjeden om at LNT mottar midler til å lage en digital kokebok for nyrepasienter, etter å ha sendt prosjektsøknad til Stiftelsen Dam. I startfasen siktet vi mot lansering våren 2021. Prosjektet har imidlertid tatt noe lengre tid enn det som først ble estimert. Nå er planen å lansere den i løpet av høsten 2021.

Kalium, proteiner, fosfat og salt

Kokeboken vil bestå av retter som er tilpasset deg som er i dialyse, skal begynne i dialyse og deg som er transplantert. Det er når man er i eller skal begynne i dialyse at det er flest restriksjoner i matveien. Kostrådene for transplanterte skiller seg ikke vesentlig fra rådene til befolkningen for øvrig, men er ekstra viktige å følge når du er transplantert. Oppskriftene er hjerte- og diabetesvennlige, og kan brukes av alle typer transplanterte. Andre vil også ha nytte av et slikt kosthold. 

Du vil finne oppskrifter for frokost, lunsj/småretter, middag og dessert. Noen av oppskriftene vil være basert på hvilken sesong man befinner seg i - som jul, påske og sommer. 

Oppskriftene er utarbeidet av en klinisk ernæringsfysiolog med spesialkompetanse på kosthold for nyrepasienter. Hun har næringsberegnet rettene med tanke på kalium, proteiner, fosfat og salt. 

Tilgjengelig for medlemmer 

Kokeboken kommer til å være tilgjengelig for medlemmer ved å logge inn på vår hjemmeside. Er du ikke medlem, men har lyst på tilgang til kokeboken? Nå er det halv kontingent ved innmelding i LNT! Meld deg inn her. 

Hva skal jeg ha på tallerkenen?

Bakgrunnen for prosjektet, er at LNT over tid har erfart at det er et stort behov for bedre og mer konkret informasjon om kosthold og oppskrifter for nyrepasienter. Alle restriksjonene i matveien gjør at mange opplever det som utfordrende å vite hva de skal ha på tallerkenen. I tillegg kan helsetilstanden for mange være redusert, som gjør det ekstra krevende å lage mat som er i tråd med kostholdsrådene som foreligger.

Les mer om kostråd ved nyresykdom her! 

Av alle forespørslene LNT mottar, dreier en betydelig andel seg om behovet for oppskrifter til konkrete hverdagsretter. På bakgrunn av dette, søkte LNT til Stiftelsen Dams helseprogram om midler til å utvikle en digital kokebok med oppskrifter tilpasset de ulike stadiene av nyresykdom: før dialyse, i dialyse og etter transplantasjon.

 

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073