Gå til innholdet

Kokebok for nyrepasienter

Illustrasjonsfoto, pixabay.com

LNTs medlemmer finner kokeboken ved å logge inn nederst til høyre på www.lnt.no. Klikk deretter på «For medlemmer» og «Digital kokebok». Kokeboken kan også bestilles i fysisk format hos LNTs administrasjon. 

Nyrevennlige, tilpassede oppskrifter

Kosthold er en viktig del av hverdagen for kronisk nyresyke og transplanterte. Oppskriftene i LNTs kokebok er utarbeidet av Grethe Wang, som er klinisk ernæringsfysiolog med spesialkompetanse på kosthold for nyrepasienter. Hun har næringsberegnet innholdet av kalium, protein, fosfat og salt i alle oppskriftene. 

— Vi håper derfor at vår kokebok gjør det litt lettere for våre medlemmer å lage retter som er tilpasset sitt sykdomsbilde. Kokeboken kommer til å utvikles videre og nye oppskrifter vil dukke opp, så vi håper at medlemmer får nytte av dette tilbudet i mange år fremover, sier Marit Lundberg, daglig leder i LNT og prosjektleder for kokeboken.

Bli medlem

Sjekk hvordan kokeboken fungerer i denne videoen

Ikke en ren oppskriftsbok

Sykdomsbildet «predialyse» gjelder for pasienter i stadiene fra moderat nedsatt nyrefunksjon til snart dialysekrevende nyrefunksjon. Sykdomsbildet «dialyse» gjelder for alle som er i dialysebehandling, og det er i disse to sykdomsbildene at det er flest kostrestriksjoner. Kostrådene for transplanterte tar spesielt hensyn til ny-transplanterte, men skiller seg ikke vesentlig fra rådene til befolkningen for øvrig. Oppskriftene er hjerte- og diabetesvennlige, og kan brukes av alle typer transplanterte. Andre vil også ha nytte av å følge et slikt kosthold. 

For lettere å ha kontroll på om du har fått i deg riktige næringsstoffer i løpet av dagen, er det utviklet en funksjon der du kan legge til oppskriftene du lager i løpet av en dag og se totalverdiene på de ulike næringsstoffene. I tillegg til oppskrifter, består kokeboken av kostråd, tips og nyttig informasjon relatert til kosthold. Du finner informasjon om hvordan kokeboken kan brukes ved å klikke på «Om kokeboken» inne i selve kokeboken. Det er fullt mulig å bruke den som en ren oppskriftsbok.

Vil ha innspill og erfaringer fra medlemmer

— Jeg vil takke LNT for oppdraget med å starte opp denne digitale kokeboken. Nyresykdom og inntak av mat kan være utfordrende, ettersom tilstanden kan være svært forskjellig og endrer seg underveis. Det er derfor en glede å kunne bidra til å lette matlagingen for disse medlemmene. Jeg håper den også kan gi trygghet til dem som lager mat til personer med nyresvikt. Utgangspunktet er rimelige retter etter norsk tradisjon, og en begynnelse på en samling retter fra andre kulturer. Jeg gleder meg å følge utviklingen av kokeboken videre, også med innspill og erfaringer fra medlemmer og andre. Det fine med denne kokeboken er at den kan redigeres og utvides til det uendelig. Jeg håper inderlig at mange kan dra nytte av kokeboken og ønsker alle lykke til og velbekomme, sier ernæringsfysiolog Grethe Wang.

Støttet av Stiftelsen Dam

Det var sommeren 2020 at vi fikk den gledelige beskjeden om at LNT mottar prosjektmidler til å lage en digital kokebok for nyrepasienter, etter å ha søkt om støtte hos Stiftelsen Dam. Marit Lundberg er svært tilfreds med at kokeboken nå er på plass.

— Endelig får våre medlemmer tilgang til en spesialtilpasset kokebok, og jeg håper alle får nytte av oppskriftene som finnes der. Grethe Wang har gjort en fremragende jobb. Jeg også takke Coretrek for oppsett av løsningen, sier Lundberg.

Tilgjengelig for medlemmer

Kokeboken er tilgjengelig for medlemmer ved å logge inn på vår hjemmeside. Har du ikke mottatt passord eller opplever problemer, kan du sende e-post til post@LNT.no.

Velbekomme! 

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073