Gå til innholdet

Kostråd ved dialyse

Teksten er hentet fra LNTs brosjyre "Kostråd ved nyresykdom", som kan bestilles her.

Energi

Dialysepasienter har et høyt energibehov, og vekten vil gå gradvis nedover dersom du spiser for lite. Du vil også få i deg for lite av de andre næringsstoffene og kroppen tappes stadig. Gode kilder til energi er fett fra oljer og fet fisk. Bruk gjerne litt ekstra olivenolje eller rapsolje på salaten eller pastaen, myk margarin på brødet og smelt litt over kokte grønnsaker og poteter eller ris i stedet for en salt saus.

Har du fått kostråd før du startet i dialyse?

I tiden før dialyse har du kanskje fått råd om å kutte ned på salt i maten, være forsiktig med fosfatholdig mat som melk og egg. Fortsett med dette - eller begynn nå. Hvis du også har fått råd om å holde deg til moderate eller små porsjoner kjøtt og fisk, dvs. lite protein, vil det nå forandre seg - nå trenger kroppen mer protein.

Dialysekost - kort fortalt

Den største endringen ved dialyse er overgangen til å spise mer proteinrik mat. Starter du med hemodialyse må du også følge kaliumredusert kost og væskeredusert kost. Tabellen under viser en oversikt over anbefalingene for dialysekost. Det er et godt utgangspunkt å være i energibalanse, men individuelle forskjeller vil det alltid være. Det er fortsatt viktig å være forsiktig med salt og salt mat. Fosfatholdige matvarer må balanseres mot protein, og dette tar vi hensyn til når mer proteinholdige matvarer anbefales. 

Fiber er godt for tarmen, og det er lettere å få forstoppelse når du samtidig skal passe på at du ikke drikker så mye væske. Går ikke vannet ut igjen som urin, må det fjernes gjennom dialyse. Kalium er ofte forhøyet hos deg som går i hemodialyse.


Les videre:

Kostråd ved hemodialyse

Kostråd ved peritonealdialyse (PD)

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073