Gå til innholdet

Kostråd ved peritonealdialyse (PD)

Proteinbehov ved PD

Etter oppstart med PD øker behovet for proteiner i forhold til i tiden før dialyse, og da er det viktig å øke inntaket av proteiner i kostholdet.

Ditt daglige proteinbehov er minst 1,2 x din vekt i kg = --- g.

Mange kan trenge et høyere proteininntak. En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg å vurdere dette, og også omsette det i kostråd.

Når du nå går i dialyse er det utfordrende å velge mat som gir mye protein og lite fosfat. Velg da å følge de generelle anbefalingene for fosfatredusert kort samtidig som du øker andelen kjøtt og fisk til hovedmåltid og pålegg.

Energibehov ved PD

PD gir ikke nødvendigvis et økt behov for energi. Det viktigste er at du er i balanse i forhold til ditt mål. Ditt mål vil være vektbalanse, vektreduksjon eller vektøkning. Retningslinjene anbefaler et energibehov mellom 25-35 kcal/kg.

PD-væsken kan være en kilde til sukker og energi. Hvis du bruker mange sterke poser PD-væske vil du få tilført mer energi enn ved bare svake poser. Dette er fordi noe av sukkeret i PD-væsken lett kan tas opp i kroppen, spesielt hvis det går litt lang tid før du får tømt ut. Du kan få tilført 300 kcal fra PD-væsken uten å få gleden av å spise maten.

Kalium og PD

Det er sjelden et problem med forhøyet kalium for deg som behandles med PD. Vi anbefaler mer grønnsaker enn frukt for å gi gode næringsstoffer uten å tilføre kroppen for mye energi i form av fruktsukker. Noen har generelt for lavt kalium og kan gjerne spise mer av de kaliumrike matvarene:

  • Grønnsaker
  • Tørket frukt, frø og nøtter
  • Poteter
  • Kaffe

Væske

Det er lege som vurderer behovet for væskerestriksjon, og mengden bestemmes ut fra urinproduksjonen, blodtrykket og allmenntilstanden for øvrig. Legen gir alle PD-pasienter en tørrvekt, som er det vi alle omtaler som vekt. Tørrvekten varierer lite over et begrenset tidsrom og brukes for å vurdere hvor mye overskuddsvæske som er i kroppen og må dialyseres ut via PD-væsken.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073