Gå til innholdet

Peritonealdialyse (PD)

Hvis jeg skal ha PD, kan jeg gjøre dette hjemme. Da slipper jeg å reise så ofte på sykehuset, og det blir ikke så slitsomt. Og i ferien kan jeg også reise nesten hvor jeg vil.

Men før jeg kan begynne med PD, så må jeg og mor eller far eller noen andre voksne hjemme hos meg, lære oss hvordan vi skal gjøre det. Dette lærer vi på sykehuset.

Du vet kanskje at magen består av mange deler (det kan du se på bildet over her!). Det er for eksempel magesekken, tarmene og leveren. Og foran alle disse ligger det som kalles for bukhinnen. Og det er denne bukhinnen som brukes som dialysefilter, eller kunstig nyre som vi kalte det, for å få renset blodet for avfallsstoffer.

Når det er bestemt at jeg skal begynne med PD, må legene operere inn en slange som går inn i bukhulen min. Bukhulen ligger rett bak bukhinnen som vi sa var den kunstige nyren. Den andre enden av slangen har jeg liggende utenpå magen, under skjorta. Og så er det en liten skrukork på enden av slangen. Lurer du på hvorfor? Ja, jeg skal snart fortelle deg hvorfor det er en kork der.

Den slangen som jeg har på magen, er så tynn som lillefingeren min. Den kalles for kateter. Og akkurat det stedet hvor kateteret går inn i magen min, det er det veldig viktig å holde rent og pent.

Sånn kan et kateter se ut!

Når jeg skal starte med dialyse, har jeg to poser som henger sammen. Den ene posen er tom, og den andre har omtrent to liter dialysevæske. Posen med dialysevæske legger jeg på en liten varmeplate som holder 37 grader, akkurat samme temperatur som inne i kroppen vår.

Det neste jeg gjør, er å sette meg i en god stol. Og nå kommer vi tilbake til korken som jeg fortalte deg om litt tidligere. Jeg skrur av korken på kateteret og kopler den tomme posen til kateteret på magen. Og mens jeg sitter godt i stolen min, går dialysevæsken som har vært i bukhulen i fire timer, ut i den tomme posen. Etter omtrent 10 minutter er alt ute.

Når dette er gjort, henger jeg den posen som var full av dialysevæske, opp i et stativ og åpner den slik at dialysevæsken som nå er passelig varm, kan renne inn i bukhulen. Når alt er kommet inn, kopler jeg fra posen, setter en ny kork på kateteret og putter slangen inn under skjorta. Og vips er jeg ferdig.

Dette er ikke så vanskelig verken for liten eller stor, men som du vet; øvelse gjør mester.

For at jeg skal ha det best mulig, må jeg gi kroppen min dialysevæske fire ganger i døgnet, men det tar bare omtrent en halvtime hver gang, og det går greit.

Jeg kan også kople en maskin til kateteret når jeg går og legger meg. Da ordner maskinen med tømming og påfylling mens jeg ligger og sover.

Når jeg må ha dialyse, er det viktig at jeg passer på å spise den maten som legen har sagt er bra for meg.

Som du skjønner, er det mange ting som kan gjøres for at jeg skal få det best mulig.


Les neste del:
Transplantasjon

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073