Gå til innholdet

Transplantasjon

Nå vet du en hel del om meg, og du begynner å kjenne meg ganske godt.

Du vet hvordan jeg har det når nyrene blir syke, og du vet hvordan nyrene ser ut. Du vet også at de har mange oppgaver. Du vet litt om hvorfor nyrene kan bli syke, og så vet du litt om det som heter dialyse.

Men du vet også en annen ting som er kjempeviktig å vite.

Hva tror du det er?
Jo, nå vet du nemlig at det er mange ting som legene kan gjøre for at jeg skal ha det best mulig, selv om nyrene mine er blitt syke. Og det er godt å vite om, synes du ikke?

Men selv om jeg kan få både medisin og begynne med dialyse, er det likevel mange ting jeg må ta hensyn til, og som jeg må passe på.

Husker du noen av de tingene vi har snakket om?

Derfor er det aller best for meg hvis jeg kan få en ny nyre. Det å få en ny nyre, heter nyretransplantasjon.

Du husker kanskje at jeg fortalte deg at vi vanligvis har to nyrer, men at vi klarer oss like godt med bare en.

Ved nyretransplantasjon får jeg nemlig bare en nyre. Men nå vet du at jeg vil ha det like bra med bare den ene.
Det er to måter jeg kan få en ny nyre på. Jeg kan få den fra en person som er død, og som ikke lenger har bruk for den, eller jeg kan få den fra en person i familien, dersom den passer til meg. Og det er veldig viktig at den nyren jeg får, skal passe akkurat til meg. Dette kan legene finne ut ved å ta blodprøver og mange andre slags prøver før de gjør noe.

Før jeg kan få en ny nyre, må legene undersøke meg ordentlig, helt fra topp til tå.

Når alle undersøkelsene er ferdige, og det er bestemt at ingen i min familie kan gi meg en ny nyre, må legen skrive meg opp på noe som heter venteliste.
Legen kaller det også Scandiatransplant.
Det er så mange som går og venter på å få en ny nyre, skjønner du, at det er nødvendig med en slik liste.

Ventetiden kan være kjedelig, men plutselig får jeg ny nyre!

Men det er også fordi jeg skal ha en spesiell nyre. Du husker at det var veldig viktig at den nye nyren skal passe akkurat til meg. Og på denne listen kan legene følge nøye med på hva som skjer, og passe på at alle får den nyren som passer best.

Da må jeg bare være tålmodig, men samtidig er jeg jo også ganske spent på det som skal skje.

Hvor lenge jeg må vente, er det ingen som vet. Det kan ta lang tid, men det kan også gå veldig snart. Men når legene på det sykehuset i Oslo, som heter Rikshospitalet, finner en nyre som passer nøyaktig til meg, ringer de og forteller meg dette.
Da må jeg reise av sted til Oslo det snareste jeg kan, for nå er det viktig at alt skjer fort.

Her, i Norge, er det bare på Rikshospitalet i Oslo de gjør det som heter organtransplantasjon. Det betyr at alle som skal få et nytt hjerte eller nyre eller andre ting, må reise dit. Men det betyr også at de som jobber der, er veldig flinke, og at du kan føle deg helt trygg.

Jeg fortalte deg tidligere at nyrene sitter inne i kroppen mellom magen og ryggen. Husker du det? Men når jeg skal få en ny nyre, så vil legene legge den inn ved siden av magen min, enten på høyre eller venstre side. Og de gamle nyrene mine som er syke, blir bare liggende der de er. De kan jo ikke gjøre noe likevel. Men dersom det er infeksjon i de gamle nyrene, må legen alltid fjerne dem.

For at legene skal kunne gi meg den nye nyren, så må de operere meg. Men dette merker jeg ikke noe til. Vet du hvorfor? Jo, for da har legene gitt meg noe som heter narkose, og det betyr at jeg sover. Og når vi sover, da merker vi jo ikke så mye av det som er rundt oss.
Og mens jeg sover, steller legene pent med meg. De syr den nye nyren fast til alle blodårene og også til urinblæren og gjør alt i stand slik at nyren skal kunne gjøre det den skal.

Sånn kan det se ut under en operasjon! Se så mange flinke mennesker som passer godt på meg!


Les neste del:
Etter transplantasjonen

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073