Gå til innholdet

Hvorfor blir nyrene syke?

Nå har jeg fortalt deg en hel del om meg selv, og kanskje føler du nå at du begynner å bli litt kjent med meg. Gjør du det?
Du vet jo hvordan nyrene ser ut, og så vet du litt om hva de gjør. Og du husker kanskje også hva som skjer når nyrene er blitt syke, og hvordan jeg har det da.

Dette er en nyre! Ser du at den ligner på en bønne?

 

Nå lurer du kanskje på hvorfor nyrene blir syke?

Hvis du ser deg omkring, så oppdager du sikkert at vi alle er litt forskjellige. Pappa har kanskje stor nese og mamma liten nese. Noen har rødt hår, og noen har svart hår. Noen har store føtter, og noen har små føtter. Og hvis jeg forteller deg at ingen mennesker er helt like, så tror jeg du er enig med meg.

Sånn er det også inne i oss, inne i kroppen vår. Det er ingen som er helt like der heller.

Og da kan det hende at noen har fått nyrer som ikke vil vokse. Slike nyrer ønsker bare å være små hele tiden. Og når ikke nyrene vil vokse sammen med resten av kroppen, blir de til slutt syke og greier ikke å gjøre det de skal.

Urinlederne hjelper oss når vi skal tisse. Av og til bli disse urinlederne for trange, og vi greier ikke å få ut alt. Da greier heller ikke nyrene å kvitte seg med alt de skal, og de blir større og større og sykere og sykere.

En annen årsak til at nyrene har blitt syke, kan være at det er noen sinte bakterier der, som ingen greier å jage bort.

Og noen ganger kan nyrene bli syke etter at vi har hatt halsbetennelse eller influensa, men det er ikke så veldig ofte at dette skjer.

Det kan også være mange andre årsaker til at nyrene blir syke, men det kan sikkert legen fortelle deg mye mer om.


Les neste del:
Hva kan legene gjøre?

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073