Gå til innholdet

Hva gjør nyrene?

Og hva tror du at nyrene er viktige for?

Jo, nyrene er viktige for at vi skal få renset blodet vårt, og for at vi skal bli kvitt noe av alt vannet vi drikker.

Du vet sikkert at alle har blod. Det har du kanskje også oppdaget, dersom du har skåret deg i en finger. Blodet vårt frakter noe veldig viktig som heter oksygen og næringsstoffer rundt til hele kroppen. Til armene og hodet og fingrene og ryggen. Og også til nesetippen din!

Oksygen får vi når vi puster inn frisk luft. Næringsstoffene får vi fra maten vi spiser. Et av disse næringsstoffene som kroppen trenger for å få det bra, heter protein. Det får den mye av når du spiser egg og kjøtt og fisk og melk og ost.

Derfor er det viktig at vi spiser godt og er ute i frisk luft.

Når vi spiser, passer kroppen vår selv på å få nok næring. Akkurat nok til at den for eksempel skal kunne lage store muskler, slik at du blir flink til å løpe og hoppe og sprette omkring. Men når kroppen har fått det den trenger av næringsstoffer og føler seg god og mett, så blir det litt avfall igjen i blodet. Noe av dette avfallet skal så nyrene ta vare på.

Og så var vi enige om at de skal hjelpe oss med å bli kvitt noe av alt vannet vi har drukket.

Men som du kanskje forstår, vil ikke nyrene beholde avfallet. De ønsker å sende det videre i full fart.

Og hvordan tror du de greier det?

Jo, du vet jo at når vi har drukket mye vann, så føler vi at vi må tisse. Og nyrene er ganske lure, forstår du. De har oppdaget at du har drukket mye vann. Da ligger de bare og venter til du må på toalettet, og så sender de alt avfallet bort sammen med det du tisser.

Derfor kan vi si at nyrene er et lite renseanlegg inne i kroppen vår.

Men nå har jeg fortalt deg at nyrene mine er blitt syke. Da greier de nesten heller ikke å ta vare på noe avfall eller å sende det bort når jeg tisser.

Og hva som skjer da, skal jeg snart fortelle deg.


Les neste del:
Kroppens røde lastebiler

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073