Gå til innholdet

Kroppens røde lastebiler

Nyrene er også med på å lage noe som heter røde blodlegemer. Hvis du er enig med meg, kan vi to si at det heter røde lastebiler. Da blir det ikke så vanskelig.

Disse bitte små, røde lastebilene kjører hele tiden rundt inne i oss med oksygen, som du husker vi fikk når vi puster inn frisk luft. Men de har også med seg mange forskjellige små byggeklosser, som kroppen trenger for å vokse.

Men som du vet, er ikke nyrene mine helt friske. Da greier de heller ikke å være med på å lage så mange røde lastebiler som er nødvendig. Og når det er for lite røde lastebiler som kjører rundt, får ikke kroppen min nok oksygen. Den får heller ikke så mange byggeklosser som den trenger for å vokse og trives.

Da blir jeg også mer trøtt og sliten enn det du blir, og må hvile meg oftere. Men det gjør ikke så mye. Det er godt å hvile når man er sliten. Det synes sikkert du også.

Men nå må legene hjelpe meg litt. Da gir de meg en medisin som heter Erythropoietin. Det kalles også Epo, som er et mye enklere navn å huske på, både for deg og meg.

Hver dag er det mange, både voksne og barn, som får Epo. Dette får de for at kroppen deres skal ha mange nok røde lastebiler, og for at de derfor skal kunne ha det bedre.

Og nå vet du også at jeg får det mye bedre, når legene gir meg Epo.

Jeg fortalte deg at jeg blir mye mer trøtt og sliten enn det du blir. Men det er også andre ting jeg vil fortelle deg. Har du lyst til å høre?

Jo, ganske ofte har jeg veldig dårlig matlyst, og spiser kanskje bare litt av den gode maten min. Det kan også hende at jeg ikke greier å spise noe i det hele tatt. Og når jeg ikke spiser så veldig mye, vil du kanskje oppdage at jeg blir tynnere enn du er vant til å se meg.

Det hender også at jeg føler meg kvalm. Ja, til og med så kvalm at jeg må kaste opp.

Men nå som du kjenner meg litt bedre, vet du hvorfor alt dette skjer. Og du vet også at legene kan hjelpe meg, ikke sant?

På denne måten blir det litt enklere for deg også, som skal være sammen med meg.


Les neste del:
Når det klør i kroppen

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073