Gå til innholdet

Etter transplantasjonen

Når jeg har sovet lenge nok til at legene er ferdige med å operere, våkner jeg. Jeg sovner med to syke nyrer og våkner opp igjen med en frisk nyre som ønsker å gjøre alt for at jeg skal få det bra. Høres ikke det flott ut?

Men du kan tro det er litt merkelig når jeg våkner opp. For det første, så føler jeg meg ikke så veldig uthvilt enda jeg har sovet i mange timer. Jeg har bare mest lyst til å sove videre. Og for det andre er det masse slanger og utstyr rundt sengen min. Det er også mange rare lyder som jeg ikke kjenner. Ja, det er til og med slanger som er festet til kroppen min, både for at jeg skal få den medisinen som er nødvendig, og for at jeg skal kunne tisse.

Slangene er der bare for å passe på meg!

Men alt som er rundt meg, er der for at legene og sykepleierne skal kunne passe på at jeg og den nye nyren min har det bra. Etter noen dager blir jeg også vant til alt utstyret, og synes det er kjempebra at alle passer så godt på meg. Og når jeg begynner å føle meg litt bedre, blir også de slangene som var festet på meg, tatt bort.

Dagen etter at jeg er blitt operert, må jeg opp av sengen min. Da må jeg begynne å gå litt rundt omkring, slik at jeg får bevegelse i kroppen. Det gjør jo litt vondt der legene har operert, men etter hvert som dagene går, blir jeg friskere og bedre, og alt blir mye enklere igjen.
Så da er det bare for meg å være flink til å trene opp kroppen, slik at jeg kan reise hjem igjen så snart som mulig.

Og så en dag etter omtrent tre måneder kan jeg dra hjem. Og tror du dette er en av de fineste dagene for meg?
Ja, det er jeg sikker på at du forstår.
Men det blir kanskje litt trist å ta farvel med alle de som har tatt så godt vare på meg hele tiden. Men sånn er det mange ganger i livet.

Men selv om jeg nå har fått en ny nyre som vil rense blodet mitt for avfallsstoffer, og som vil gjøre alt for at jeg skal ha det fint, så må jeg huske på å ta medisin hver eneste dag. Det gjør jeg når jeg står opp, og når jeg går og legger meg. Hvis jeg ikke gjør det, så slutter den nye nyren å jobbe i meg, og jeg blir syk igjen.

Medisinene er viktige for at jeg skal holde meg frisk!

Har du lyst til å høre litt mer om hvorfor jeg må være veldig flink til å ta medisinen min hver dag?

Jo, det er sånn at inne i kroppen vår har vi noe som heter hvite blodlegemer. Men du vet jo at du og jeg har laget oss egne navn på mange ting, siden vi ble kjent med hverandre. Dette har vi gjort for at det skulle bli litt enklere. Husker du de røde lastebilene?
OK, da skal vi kalle det som heter hvite blodlegemer, for vaktmesterceller. Du vet kanskje at en vaktmester rydder og ordner opp i saker og ting. Og sånn er det også i kroppen vår. Vaktmestercellene ordner opp i saker og ting.

Hvis jeg ikke tar den medisinen jeg skal, hver dag, så kommer vaktmestercellene i kroppen min, og vil jage bort nyren.
Du vet kanskje at hvis du får et sår på fingeren din, så kommer vaktmestercellene med en gang for å jage bort rusk og rask og bakterier som vil prøve å sette seg fast i såret. Men når de har ordnet opp, kan såret gro og ha det fint, og du får kanskje bare et lite arr igjen.
Sånn blir det også når det kommer en ny nyre på besøk i kroppen, og som aldri har vært der før.
Da tror nemlig vaktmestercellene at dette er rusk og rask eller en farlig type som de vil prøve å jage bort så fort som mulig.

Men da blir det jo ikke så greit å være meg, og du husker hva som skjer da?
Akkurat, da blir jeg syk igjen.

Men når jeg er flink og tar medisinen min hver dag, vil denne medisinen gjøre at vaktmestercellene i kroppen min blir så late og trøtte, at de ikke orker å jage bort nyren min. Da kan den få være i fred og ro, og stelle med det den skal.

Synes du det høres greit ut?

Og nå forstår du også bedre hvorfor jeg må være veldig flink til å ta medisinen min.


Les siste del:
Jeg er frisk igjen

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073