Gå til innholdet

Et godt liv med mange diagnoser – LNT-nytt er ute i app og på nett

Årets andre utgave av LNT-nytt er publisert.

07.06.2024

Den fysiske utgaven av medlemsbladet sendes også ut til hovedmedlemmer i disse dager!   

Les LNT-nytt på nett eller i appen 

I februar kom nyheten om at foreningens medlemsblad, LNT-nytt, er lansert som en egen app – og får en bedre og mer lesbar visning på nett.

Nå er årets andre medlemsblad tilgjengelig. Alle som har et aktivert medlemskap i LNT vil få tilgang til bladet dersom de oppretter en egen bruker. Les mer om det her.

Bruk lesefunksjonen

Om du klikker på en artikkel i PDF-visningen, vil du kunne se den som en mer leservennlig nettsak. Du kan også endre på tekststørrelse og teksttype, samt få bladet lest opp av kunstig intelligent stemme. 

Her følger noen smakebiter fra årets andre utgave av LNT-nytt:

Effekten av tankens kraft

Mye sitter i hodet. Det kan gjelde for en toppidrettsutøver som skal grave etter de siste kreftene på tampen av en femmil. Det kan gjelde for personer som opplever at kronisk sykdom setter sitt preg på hverdagen. Levertransplanterte Eva Vivoll kan ikke overvurdere effekten av tankens kraft. Med flere diagnoser oppført i journalen, er det uunngåelig at hun plages i hverdagen. Men med en positiv innstilling og en iver for å være aktiv, lever Eva et godt liv med diagnosene sine.

Stabilt blodsukker for første gang på 15 år

I denne utgaven av LNT-nytt kan du lese om en kvinne som for første gang på 15 år opplever hvordan det er å ha stabilt blodsukker. Men 15 år preget av å etterstrebe et normalt blodsukker har sitt sine spor. Det er ikke gjort i en håndvending å gi slipp – og la den transplanterte pancreasen gjøre jobben. Pancreastransplantasjon er en behandling som kun er aktuell for et fåtall pasienter med spesielt vanskelig regulerbar diabetes type 1. Karoline Svendsen er en av dem.

Så lenge pasienten har det bra, har pårørende det bra.

Det kommer fram av Hilde Riksens masterprosjekt i folkehelsevitenskap. Hun har undersøkt hvordan pårørende til pasienter som venter på nyretransplantasjon opplever at pårørenderollen påvirker egen helse og livskvalitet. På side 20 skriver hun om hva hun fant ut.

Viktigere enn edelt metall

I starten av mars var det duket for vinter-VM for transplanterte i vintersportsdestinasjonen Bormio, nord i Italia. Den norske delegasjonen til den tolvte utgaven av mesterskapet talte tre deltakere, som totalt sanket fem medaljer. Men viktigere enn å komme hjem med edelt metall, er å vise fram hva organdonasjon bidrar til. Rundt 270 deltakere fra 21 land deltok – og alle heier på alle. På side 26 får du litt sportsnyheter fra to av deltakerne.

I kategorien u

I sin tekst I kategorien u, gir Karianne Viken sine refleksjoner om å være ufør. Hun skriver om hvordan det har vært for henne å bli uføretrygdet, og ikke få bidra til samfunnet som tidligere. Hva skjer med forventningene til de av oss som har blitt uføre? Hvilken kategori havner man i, sett utenifra, sett fra statens side, sett fra naboens side? Hvilken holdning har resten av samfunnet til det å være ufør? Hva ligger bak den skammen som mange uføre kjenner på? Det er blant spørsmålene Viken tar opp på side 30.

God lesing!

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073