Gå til innholdet

Fakta om salt

Vanlig salt (natriumklorid) omtales også som bordsalt eller koksalt, og er satt sammen av grunnstoffene natrium og klor. Ett gram salt tilsvarer 0,4 gram natrium. I salt er det spesielt natriumkomponenten som har dokumenterte, helsemessige ulemper.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Tove Drilen, St. Olavs Hospital, 2013.

Hvorfor fokus på salt ved nyresykdom?

Salt binder væske i kroppen, og for mye kan føre til høyt blodtrykk, hjerte- og karsykdom, økt tørste og ødemer. Ved nyresykdom kan det bli problematisk for kroppen å kvitte seg med overskudd av salt. Når nyrene svikter er saltinntaket derfor noe av det aller første man bør sjekke i kostholdet sitt. Med unntak av salttapere, vil et begrenset saltinntak være fordelaktig ved alle stadier av nyresykdommen.

Hovedkilder til salt

  • Industribearbeidede matvarer
  • Kjøttprodukter
  • Brødvarer
  • Kantinemat og gatekjøkkenmat
  • Salting ved bordet og i matlaging

Hjemmelaget mat basert på rene råvarer har mindre saltinnhold enn bearbeidet mat og ferdigmat.

Anbefalt inntak

Maks 5 gram salt eller 2 gram natrium daglig. Nordmenn spiser i gjennomsnitt det dobbelte av dette.

Saltredusert kosthold

En klinisk ernæringsfysiolog kan hjelpe deg med å finne hovedkilder til salt i kostholdet, samt finne gode alternative matvarer.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073