Gå til innholdet

Proteiner

Proteiner er kroppens byggesteiner for å danne muskler, celler, hormoner og enzymer.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Gunnhild Baugerød, Akershus Universitetssykehus, 2013.

Mett med fett

Kroppen må ha dekket energibehovet for å kunne utnytte proteiner fra maten. Energibehovet kan dekkes ved å øke inntaket av fett. Mat med høyt fettinnhold er spesielt viktig hvis man har dårlig matlyst og spiser lite. Fett inneholder dobbelt så mye energi pr. gram som karbohydrater og proteiner. Gode kilder til fett er olje, margarin og nøtter.

Balansegang

Ved nyresykdom kan både økt og redusert inntak av proteiner være gunstig. Kroppen kan bruke egne proteiner til energi og må da skille ut nitrogen fra proteinene via nyrene som urin. Dette er like belastende som å spise for mye proteiner. Ved å ha stabil vekt unngår man at nyrene må skille ut ekstra nitrogen. Trening vil være med å gi en positiv proteinbalanse og føre til mindre belastning på nyrene.

Energiregnskap

Ved dialyse mister man proteiner og det er derfor bra med økt inntak via kosten. Det er viktig at energibehovet er dekket slik at proteinene brukes til proteiner og ikke går tapt til energi.

  • Energibehovet er ca. 30 kcal x vekt.
  • Proteinbehovet er ca. 1g pr. kg kroppsvekt

Ønsker du ytterligere informasjon vedrørende proteiner, ta kontakt med din behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073