Gå til innholdet

Kalium (K)

Kalium er et mineral som finnes i blodet og i alle kroppens celler. Vi trenger kalium for at nerver, hjerte og muskler skal fungere normalt. Det er sjeldent at man får i seg for mye kalium, vi er snarere nøye med å tilberede maten slik at kalium ikke skal gå tapt ved koking og tilberedning av mat. Frukt og grønnsaker inneholder mange viktige vitaminer og mineraler, og kalium er en av disse.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Kari Saxegaard, Norsk Diabetikersenter, 2013.

Utenfor skalaen

Om kaliumnivået i blodet havner utenfor de normale verdiene, kan det føre til forstyrrelser i hjerterytmen. Dette kan skje når du er i hemodialyse og nyrene ikke gjør den jobben de vanligvis skulle gjort med å skille ut passe mengde kalium i urinen. Blir kaliumverdiene for lave vil du trenge å spise mer av de kaliumrike matvarene.

Kaliumverdiene blir regelmessig sjekket når du er i dialyse. Du vil få beskjed av dine behandlere om du må endre matvanene for å senke kaliumverdiene. Har du ikke fått beskjed om det, skal du spise mest mulig som normalt.

Ved nyresykdom kan det være flere årsaker til at kaliumverdiene stiger:

  • Utilstrekkelig dialyse
  • Økt surhetsgrad i kroppen (acidose)
  • Vektnedgang på grunn av for lite mat
  • Forstoppelse
  • Manglende medisinering
  • Visse medisiner

Ønsker du ytterligere informasjon vedrørende kalium, ta kontakt med din behandlende lege eller klinisk ernæringsfysiolog.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073