Gå til innholdet

Fakta om fosfat

Grunnstoffet fosfor er et livsviktig mineral som forekommer som fosfat i matvarer, enten naturlig eller tilsatt.

Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Haaland, medisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, 2013.

Funksjoner i kroppen

Alle celler i kroppen trenger fosfor for å fungere optimalt. Arvestoffet vårt (DNA) er også avhengig av fosfor. Mesteparten av fosforet i kroppen er bundet som fosfat, og ca. 85 % av kroppens fosfor finnes i benvev som kalsiumfosfat.

Hvorfor er fosfat i fokus ved nyresykdom?

Friske nyrer skiller hele tiden ut overflødig fosfat, men når nyrene svikter vil fosfatmengden i blodet øke. Dette vil kunne sees på blodprøver. Det kan også bli andre endringer i blodprøvene, for eksempel PTH (parathyreoideahormon). For høye blodverdier av fosfat er en viktig risikofaktor for tidlig utvikling av benskjørhet, hjerte- og karsykdom.

Dersom fosfatinntaket reduseres, vil proteininntaket automatisk begrenses. Dette kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen på et tidlig tidspunkt.

Hovedkilder til fosfat

  • Melk og meieriprodukter
  • Egg
  • Kjøtt, fisk og skalldyr
  • Lever og innmat
  • Nøtter og belgfrukter
  • Mat og drikke tilsatt fosfatholdige tilsetningsstoffer

Selv om disse matvarene inneholder mye fosfat er det mange av dem som bør inngå i et balansert kosthold. Diskuter dette med en klinisk ernæringsfysiolog.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073