
Fakta om fosfat
Grunnstoffet fosfor er et livsviktig mineral som forekommer som fosfat i matvarer, enten naturlig eller tilsatt.
Innholdet på denne siden er utarbeidet av klinisk ernæringsfysiolog Ragnhild Haaland, medisinsk avdeling ved Oslo Universitetssykehus, 2013.
Funksjoner i kroppen
Alle celler i kroppen trenger fosfor for å fungere optimalt. Arvestoffet vårt (DNA) er også avhengig av fosfor. Mesteparten av fosforet i kroppen er bundet som fosfat, og ca. 85 % av kroppens fosfor finnes i benvev som kalsiumfosfat.
Hvorfor er fosfat i fokus ved nyresykdom?
Friske nyrer skiller hele tiden ut overflødig fosfat, men når nyrene svikter vil fosfatmengden i blodet øke. Dette vil kunne sees på blodprøver. Det kan også bli andre endringer i blodprøvene, for eksempel PTH (parathyreoideahormon). For høye blodverdier av fosfat er en viktig risikofaktor for tidlig utvikling av benskjørhet, hjerte- og karsykdom.
Dersom fosfatinntaket reduseres, vil proteininntaket automatisk begrenses. Dette kan bidra til å bremse utviklingen av nyresykdommen på et tidlig tidspunkt.
Hovedkilder til fosfat
- Melk og meieriprodukter
- Egg
- Kjøtt, fisk og skalldyr
- Lever og innmat
- Nøtter og belgfrukter
- Mat og drikke tilsatt fosfatholdige tilsetningsstoffer
Selv om disse matvarene inneholder mye fosfat er det mange av dem som bør inngå i et balansert kosthold. Diskuter dette med en klinisk ernæringsfysiolog.