Gå til innholdet

Fra fysioterapeutene

Artikkelen er hentet fra "Veien videre", OUS 2012. Utarbeidet av Elisabeth Ising Torgersen, Cecilie Straumann Botn, Kristin Brautaset, Maria B. Nupen og Katrine Rolid, spesialfysioterapeuter. Oslo Universitetssykehus, Rikshospitalet 2012, revidert 2015.
(Deler som omhandler hjerte-/lungetransplanterte pasienter er utelatt fra denne gjengivelsen av artikkelen.)

Vi ønsker å formidle hvorfor det er spesielt viktig for deg som er transplantert å holde deg fysisk aktiv. Vårt mål er å motivere deg til en aktiv hverdag og hjelpe deg tilbake til et normalt liv.

Den første tiden

Medisiner og sårsmerter kan gjøre at man føler seg redusert og sliten den første tiden. Du bør imidlertid stå opp av sengen så mye som mulig for å forebygge komplikasjoner som blodpropp og lungebetennelse etter operasjonen. Fysioterapeuten lærer deg viktige øvelser og du går turer i korridor og trapper etter hvert.

Treningssal og turmuligheter

Alle transplanterte pasienter får opptrening ved fysioterapeut. Du får et treningsprogram som er tilpasset deg. Denne opptreningen legger grunnsteinene for et aktivt liv videre.

Hvorfor er det viktig med fysisk aktivitet?

Du har fått et nytt organ og egentrening er et av dine viktigste bidrag til å bevare organet du har fått. Opptrening er spesielt viktig for dem som har hatt et langvarig sykdomsforløp før transplantasjonen. Trening med vektbelastning demper uheldige bivirkninger av de immundempende medisinene. Å leve et fysisk aktivt liv er bra for alle, og spesielt viktig for deg som er transplantert.

Bedre kondisjon og balanse

Med kondisjons- og utholdenhetstrening får du mer overskudd og energi. Det kan også forebygge utviklingen av blant annet hjerte- og karsykdommer. Trening for å bedre balansen er viktig for mange, da det blant annet kan forebygge fall.

Styrke muskulatur og sener

God muskelstyrke er viktig for å fungere godt i hverdagen. Mange har behov for å øke muskelstyrken etter operasjonen. På grunn av de immundempende medikamentene kan sener og leddbånd bli mindre elastiske. Det vil si at du kan få nedsatt bevegelighetsutslag og er mer utsatt for skade. Rolig oppvarming før, og uttøyning etter trening, er viktig for å oppnå og bevare normal bevegelighet, opprettholde smidighet og styrke samt unngå skade.

Styrke benvev

Man har økt risiko for å utvikle benskjørhet ved bruk av immundempende medisiner. Fysisk aktivitet med vektbelastning er viktig for å forebygge benskjørhet. Du styrker skjelettet ved å bruke det. Alle stående øvelser vil være fordelaktig. I tillegg bør det gjøres øvelser for mage og rygg, innenfor restriksjonene. Sterk muskulatur støtter opp om og beskytter ledd og benvev, samt er gunstig for en god kroppsholdning.

Hindre overvekt

Immundempende medikamenter kan gi økt sultfølelse og transplanterte pasienter er derfor utsatt for vektøkning. Fysisk aktivitet øker forbrenningen av sukker, og mindre blir derfor lagret som fett.

Når du kommer hjem

Vårt mål er at du skal føle at du er i god og stigende form før du forlater Rikshospitalet. Din motivasjon for trening sammen med innlæring av gode treningsvaner er viktige byggeklosser for å nå dette målet. Vi ønsker å hjelpe deg til å ta i bruk dine ressurser slik at du står bedre rustet til å mestre trening i hverdagen, og bli trygg på at du tåler trening og fysisk aktivitet. Fysisk aktivitet bør bli en daglig rutine da det kan gi deg:

  • Økt fysisk form og overskudd
  • Mestringsopplevelse
  • Bedre livskvalitet, både på det fysiske, psykiske og sosiale plan

Vi ønsker å tilrettelegge for at du får den oppfølgingen du trenger når du kommer hjem. For noen kan det være nok å komme hjem til kjente omgivelser og trene ved et lokalt treningssenter, eller å gå turer i ulendt terreng. Da er det viktig å utarbeide en egentreningsplan.

Mange vil bli anbefalt oppfølging hos lokal fysioterapeut etter utskrivning. Du har rett til fri oppfølging hos fysioterapeut i 6 måneder etter påbegynt behandling. Dersom du har behov for opphold på et rehabiliteringssenter tilrettelegges dette i samråd med lege, sosionom og sykepleier.

Alle anbefales sterkt å fortsette med daglig egentrening og fysisk aktivitet.

Lever-, nyre- og pankreastransplanterte pasienter

Når du er nyoperert og skal ut av sengen, anbefales en forflytningsteknikk der du snur deg over på siden før du setter deg på sengekanten. Bruk samme teknikk tilbake i sengen. Unngå å bruke de fremre rette, og de ytre skrå bukmusklene (situpbevegelsen) i 8-12 uker. Det anbefales også å unngå tunge løft i samme periode. Eksempelvis kan du bære et par bæreposer fra butikken, men ikke noe særlig tyngre enn det. Alle aktiviteter tillates, men prøv å unngå at det "strammer" i arret. Husk å bruke en god løfteteknikk: Hold det du skal løfte tett inntil kroppen og bruk beina. Operasjonssåret har grodd etter ca. 8-12 uker. Deretter økes treningsbelastningen gradvis.
Du bør unngå sportsaktiviteter som innebærer brå, uforutsette bevegelser i 8-12 uker, f.eks. alpint og bedriftsfotball. Nyretransplanterte pasienter bør unngå kampsport resten av livet.

Levertransplanterte pasienter følges opp av fysioterapeut tilnærmet daglig etter transplantasjonen.

Nyre- og pankreastransplanterte pasienter følges opp etter behov den første uken etter operasjonen. De som går til poliklinisk kontroll på Rikshospitalet får tilbud om å delta i en treningsgruppe mellom kl 09.00 - 10.00 alle ukedager.


Egentreningsøvelser for transplanterte

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073