Gå til innholdet

God jul! Her er noen høydepunkter fra 2023

Administrasjonens trekløver ønsker alle en god jul: Jon Anker, Marit og Brian.

Kontoret holder julestengt fra og med 21. desember.

18.12.2023

Tirsdag 2. januar er vi tilbake!

Snart skriver vi 2024 – og det er dags for å kaste et blikk på året som har gått. 2023 har kunnet by på en rekke høydepunkter sett med LNT-øyne. Ett av dem var landsmøtet i Bergen, der handlingsplan for perioden 2023-2025 ble vedtatt. Der fikk LNT også ny styreleder – her kan du hilse på Nikolai Raabye Haugen. 

Kokebok for nyrepasienter

En etterlengtet nyhet var at LNT lanserte en fysisk utgave av kokeboken for personer med kronisk nyresykdom. Dette har vært etterspurt i mange år – og vi er svært tilfreds med at vi nå kan tilby en fysisk og digital versjon. Du finner alternative juleretter i den digitale kokeboken – samt råd om hvordan du kan tilberede de tradisjonelle julerettene med tanke på ulike kostrestriksjoner. 

Eksistensiell helse og livsmestring

Av arrangementer i nasjonal regi, har det blitt avholdt temasamlinger med eksistensiell helse og livsmestring i fokus, både for levertransplanterte og nyretransplanterte. En varm helg i juni inviterte LNTBU barn, unge og deres pårørende til en fartsfylt samling på Hafjell. Tradisjonen tro har dessuten LNTs årlige likepersonskurs og barne- og familieleir gått av stabelen, henholdsvis i Oslo og Kragerø. Rundt omkring i landet har LNTs fylkeslag sørget for et bredt spekter av arrangementer. Det skjer ting i LNT!

Et godt liv i hjemmedialyse

I forbindelse med Verdens nyredag rettet LNT søkelyset mot hjemmedialyse. Leiv Rafdal snakket i en video om hvordan hjemmedialyse har gitt ham et godt liv. Han er sikker på at mange av landets dialysepasienter ville mestret og hatt nytte av å flytte behandlingen hjem.

Pasientreiser under lupen

Pasientreiser har vært et irritasjonsmoment for mange av landets dialysepasienter over lang tid. Samtidig har vi ventet siden 2018 på en vedtatt gjennomgang av regelverket rundt ordningen, samt en varslet høring. I september skapte vi oppmerksomhet om dette på TV 2. I kjølvannet av dette utarbeidet vi en spørreundersøkelse for å sanke erfaringer fra landets dialysepasienter. Svarene derfra danner et godt grunnlag når vi skal svare ut høringen som forhåpentlig kommer snart. Mer informasjon om resultatene fra undersøkelsen kommer i våre kanaler.

På plass i Stortinget

LNT har også benyttet muligheten til å tale medlemmenes sak i Stortinget. Mandag 16. oktober var det duket for høring i Stortingets helse- og omsorgskomité om statsbudsjettet for 2024. LNT ga innspill på to saker, om egenandelstaket for helsetjenester og om konkurranseutsetting av legemidler på blå resept. LNTs hovedpoeng i saken om egenandelstaket er at mange av våre medlemmer når egenandelstaket for frikort uforholdsmessig tidlig på året. Vi ba også om å avvise forslaget om å øke egenandelstaket med 4,35 prosent. Les mer her.

10 000 nyretransplantasjoner

2023 har også vært et jubileumsår! Det er nå 60 år siden den første vellykkede nyretransplantasjonen i Norge. I løpet av 2023 ble transplantasjon nummer 10 000 gjennomført. Les om nyretransplantasjon – en pågående suksesshistorie her.  

Vi ser fram til 2024

Vi har lagt et innholdsrikt LNT-år bak oss, og vi ser fram til å gyve løs på 2024. Vi er sikre på at NM for transplanterte og nyresyke i september kommer til å bli et høydepunkt. Aldri tidligere har et tilsvarende arrangement blitt arrangert i Norge. Det er bare å holde av helgen 6. - 8. september. Sognsvann er stedet. 

Ny samling for levertransplanterte og pårørende

For våre levertransplanterte medlemmer kommer det til å bli en ny samling på Rømskog Spa og Resort i 2024. Samlingen er en videreføring av samlingen i Drammen, og det kommer til å være fokus på sykdomssituasjon, psykisk helse, mestringsstrategier, mentale og fysiske øvelser og erfaringsutveksling. Man trenger ikke å ha deltatt på kurset i Drammen for å være med til Rømskog.

Informasjon om dato og påmelding kommer senere. Pårørende er også velkomne!

Utover dette kommer det til å skje mye spennende rundt omkring i landet, i regi av våre fylkeslag.

Vi vil gjerne ønske alle våre medlemmer og følgere en fredfull jul og er godt nytt år!

Les også:

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073