Gå til innholdet

LNT skal arrangere NM for transplanterte og nyresyke

Fra EM 2018: Erlend Gjerde (i midten) høstet edelt metall. Foto: Fotografo Cagliari

Historiens første NM blir et faktum!

23.08.2023

Mens Norge i mange år har sendt deltakere til EM og VM, har det aldri blitt arrangert NM for organtransplanterte og personer med kronisk nyresykdom. Høsten 2024 skjer det endelig! Det er klart etter at LNT har søkt og fått innvilget midler fra Stiftelsen Dam. Endelig dato er ikke spikret.

— Dette har vi drømt om i lang tid. Vi kan nesten ikke vente med å komme i gang, ivrer daglig leder i LNT, Marit Lundberg.

Arrangeres ved Sognsvann

Norgesmesterskapet skal gå av stabelen ved Sognsvann i Oslo, der det er fine turområder og gode friidrettsfasiliteter. Det blir et variert utvalg øvelser for alle og enhver, fordelt på to dager. Den første dagen vil bestå av ulike løpsøvelser rundt Sognsvann, der det er en flat grusløype på 3000 meter. Dag to består av øvelser på friidrettsbanen i nærheten, der grener som 100 meter, diskoskast, kulestøt, petanque og lengdehopp står på programmet.

Det blir både konkurranseklasse og åpen klasse i flere av øvelsene, slik at mesterskapet også ivaretar de konkurranselystne.

Påmelding skjer via LNT. Informasjon om dette kommer senere. 

LNT kommer til å samarbeide med Stiftelsen Organdonasjon og LHL Transplantert i dette prosjektet.

Skal lage treningsprogrammer

I tillegg til å arrangere NM, skal vi lage treningsprogrammer i samarbeid med fysioterapeuter, som blir tilpasset ulike nivåer og fokusområder. Treningsprogrammene legges ut i våre digitale kanaler.


Nåværende økonomiansvarlig i landsstyret, Olav Fikse (til høyre) under VM i 2009. Foto: Karin Søraunet 

Økt livskvalitet

Hvorfor søkte vi om midler for å gjennomføre dette prosjektet? Jo, fordi fysisk aktivitet er en viktig driver for livskvalitet og –mestring for alle, og kanskje særlig for våre pasientgrupper. LNT arbeider for transplanterte og nyresykes interesser, og er opptatt av å inspirere og motivere til å ta helsefremmende valg som bidrar til bedre helse og økt livskvalitet. Dialysebehandling og bruk av immundempende medikamenter, som alle organtransplanterte bruker, gir økt risiko for benbrudd og muskelsvinn. For denne målgruppen er regelmessig trening med på å dempe de uheldige bivirkningene av behandlingen de mottar.

For mange av våre medlemmer kan imidlertid terskelen være høy for å delta i vanlige bedriftsidretter eller idrettsarrangementer med deltakere som ikke har de samme utfordringene som dem selv. LNT erfarer at medlemmer ønsker å delta i treningsgrupper og aktiviteter med likepersoner som har gått gjennom samme sykdom, og kjenner til utfordringene som kan oppstå som følge av sykdommen. Målet med prosjektet er å bidra til økt livskvalitet gjennom fysisk aktivitet og sosialt samvær. Bli med, da vel!

Følg med i våre kanaler for mer informasjon etter hvert!

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Fredrik Selmers vei 2 Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073