Gå til innholdet

Vil du holde oversikt over medisinbruken din ved hjelp av en app?

Den danske appen DrugStars har allerede 18 000 brukere i Norge.

09.01.2019

Vi gjør oppmerksom på at selskapet kan selge anonymiserte data om deg til kommersielle aktører og til forskningsprosjekter. Du må samtykke til dette for å bruke appen. 

DrugStars ble startet i Danmark i 2017 av den danske farmasøyten Claus Møldrup, som tidligere var professor i samfunnsfarmasi ved Københavns Universitet. Selskapet donerer penger til pasientorganisasjoner mot at brukeren legger inn informasjon når medisinene blir tatt. I utgangspunktet er det slik at én stjerne blir donert hver gang brukeren registrerer at man tar medisin. Hver stjerne utgjør 7 øre. Ekstra stjerner blir donert om brukeren tar bilde av medisinen, svarer på et utvalg spørsmål eller melder seg på et nyhetsbrev.

Kan brukes til å utvikle bedre medisin

Visjonen til DrugStars er, ifølge grunnleggeren selv, at all medisinen som blir tatt verden over skal generere donasjoner som kan bidra til bedre helsetjenester. Anonymisert informasjon som blir samlet inn kan bli gjort tilgjengelig for forskning og solgt til kommersielle aktører. Dataene kan selges til produsenter, og kunnskapen kan for eksempel brukes til å utvikle bedre medisin.

Når det kommer til brukeren selv, er en av de konkrete fordelene at appen hjelper deg med å holde oversikt over egen medisinbruk. LNTBU-leder, Aleksander Kristensen, påpeker at det er viktig å være oppmerksom på at medisin fungerer best når den tas til samme tid hver dag. DrugStars er ifølge Kristensen et glimrende verktøy for å huske på dette.

-Jeg husker selv hvordan det var da jeg var i tenårene og fikk beskjed om å ta medisin morgen og kveld. Det var jo svært avhengig av når jeg la meg og når jeg stod opp, minnes Kristensen.
 
LNTBU-leder, Aleksander Kristensen. 

-Det beste med appen er at dataene den henter kan brukes til noe bra, for eksempel medisinsk forskning. Det er godt å vite at man bidrar til utvikling på medisinfronten, sier Kristensen.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073