Gå til innholdet

Nyretransplanterte skal IKKE ha Paxlovid® ved covid-19

Vaksinegjengen på Rikshospitalet kommer med en viktig presisering.

01.12.2023

Av «vaksinegjengen» på Rikshospitalet: Karsten Midtvedt, Kristian Heldal og Anders Åsberg. Alle er tilknyttet Seksjon for nyremedisin ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet

Vi opplever at det nå er en «ny bølge» med nyretransplanterte pasienter som blir smittet med SARS-CoV-2-viruset. Heldigvis er de aller fleste nå vaksinert gjentatte ganger, og mange har også tatt blodprøver og målt antistoffmengde etter vaksinasjon. Vi vet at de som ikke har antistoffer eller lite antistoffer er mer utsatt for å få alvorlig sykdomsforløp av covid-19 enn de som har hatt bra antistoffrespons. Selv om man har bra med antistoffer, kan man imidlertid bli smittet og utvikle covid-19-sykdom. Noen blir alvorlig syke og kan trenge sykehusinnleggelse. Det er derfor viktig å kontakte behandlende lege for å få råd hvis man får symptomer og føler seg dårlig. Denne kontakten skal ikke drøyes.

Alvorlig interaksjon mellom Paxlovid® og immundempende medikamenter

Vi vet at det er alvorlig interaksjon mellom covid-19-medikamentet Paxlovid® og de immundempende medikamentene takrolimus (virkesoffet i Prograf®, Advagraf ®, Envarsus ®, cyclosporin A (virkestoffet i Sandimmun Neoral®) og mTOR (Envarsus®, Rapamune®). Dette medfører at man får en markant økning av mengden takrolimus/cyclosporin A og denne kan bli så høy at den blir nyreskadelig allerede etter en dose Paxlovid®. Dette gjelder potensielt alle, ikke bare nyretransplanterte.

Samlet sett blir det også vanskeligere for kroppens immunsystem å bekjempe SARS-CoV-2-viruset. Vi har opplevd at fastleger skriver ut medikamentet uten å være klar over denne alvorlige bivirkningen og vil derfor komme med en viktig presisering:

Nyretransplanterte skal ikke ha Paxlovid® hvis de får covid-19.

Øvrige transplanterte som bruker de nevnte medikamentene, skal heller ikke ta Paxlovid® uten å kontakte behandlende lege.

Paxlovid® heller ikke egnet for pasienter med nyresykdom i endestadiet

Medikamentet skal heller ikke brukes ved eGFR under 30 ml/min, det vil si hos pasienter med nyresykdom i endestadiet eller i dialyse.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073