Gå til innholdet

— Jeg kjenner meg mye friskere med nattdialyse

Presisjon. Foto: Line Fuglehaug

Etter at hun begynte å gjøre hemodialysebehandlingene sine om natten, har Torhild Jære kjent seg langt friskere.

15.07.2022

Nå håper hun flere vil prøve denne formen for dialyse. 

Av Jon Anker Lisberg Sarpebakken

— Jeg er mye friskere nå. Jeg føler at jeg fungerer normalt, og kjenner ikke så mye til symptomene.

Les mer om dialysebehandling her! 

Det sier Torhild Jære, som i desember 2017 meldte overgang til hjemmehemodialyse om natten. Dialysen gjør hun fire netter i uken – hver behandling med sju timers varighet. Tidligere ble det totalt 12 timer dialyse på sykehuset i løpet av en uke. Nå blir det 28 timer med nattdialyse ukentlig. Ifølge Jære utgjør det en stor forskjell.

Skånsom behandling

— På sykehuset får man livreddende dialyse, som er hardere for kroppen. For mange pasienter er dialysebehandlingen på sykehuset akkurat tilstrekkelig. Når jeg gjør behandlingen hjemme, er behandlingen mer skånsom, hyppigere og foregår på lavere fart, forklarer hun.

— I tillegg er det en kjempefordel å slippe taxiturene til og fra dialyseavdelingen, legger hun til.

Da Jære var 20 år, kunne en undersøkelse avdekke at hun hadde arvelig cystenyre. Det var likevel ikke før i 2015 at det var behov for behandling. Nyrefunksjonen hadde på det tidspunktet sunket til 7-8 prosent. Jære slapp dialyse, og ble transplantert i oktober 2015. Det viste seg imidlertid raskt at den nye nyren ikke fungerte som den skulle, da hun ble angrepet av en kraftig virusinfeksjon etter inngrepet. Deretter ventet ett år med medisinering for å få bukt med viruset.

Fjernet tre nyrer

— Det tok helt knekken på nyren, og nesten meg. Jeg fjernet tre nyrer i januar 2017, og cystenyrene veide rundt fem kilo til sammen, forteller hun.

Hun begynte i dialyse i september 2016, flere måneder før nyrene ble fjernet. I starten gjennomførte hun behandlingene på sykehuset på Lillehammer. Det holdt hun på med fram til november 2017, da hun ble forespeilet muligheten om heller å gjøre behandlingen hjemme. Jære hadde ingen motforestillinger mot å gi det et forsøk.

Det ble ikke mer enn et par uker med hemodialyse hjemme på dagtid før hun bestemte seg for å prøve nattdialyse.

— Jeg erfarte raskt at det å gjøre hemodialyse hjemme fortonet seg på akkurat samme måte som på sykehuset. Det var bare dette med å sove med disse slangene, da, smiler hun.

Sover godt om nettene

De første ukene etter at hun begynte med nattdialyse, sov hun ikke særlig godt. Dette endret seg imidlertid raskt, og hun ble fort komfortabel med løsningen. I starten lå hun veldig stille om natten, men nå kan hun ligge både på høyre og venstre side, samt på ryggen. Hun teiper slangene godt fast til huden, så de ikke skal løsne. Maskinen gir fra seg noen lyder, men duringen er jevn – så man blir vant til det. Nå kan hun melde om at hun sover som normalt om nettene.


Foto: privat

Mener flere burde prøve

— Jeg synes det er merkelig at det ikke er flere som tør å prøve dette, sier Jære, som selv har det man kan kalle for en Pippi Langstrømpe-tilnærming:

— Dette har jeg ikke gjort før, så det klarer jeg sikkert, husker jeg at jeg tenkte, humrer hun.

Før hun var i gang med dialysen, var hun gjennom en grundig opplæring på dialyseavdelingen, og hun kan ringe dem når som helst ved behov. Etter selv å ha erfart hvordan metoden funker, brenner hun nå for å informere andre om muligheten.

64-åringen har hatt flere foredrag om dialysemetoden.

— Det er bare å prøve. Det er absolutt en gevinst. De som er i tvil, bør prøve det. De som er skråsikre på at de ikke tør, kan la være, råder hun, og utdyper:

— Det er viktig at man kjenner seg trygg på at man klarer det, for det er et stort ansvar. Det er veldig mange som kunne ha gjort det, og som er i stand til å gjøre det. Når jeg klarer det, vil mange andre klare det. Man får mye større frihet når man kan gjøre det hjemme på natta, forsikrer hun.

Hvordan synes du det er å stikke deg selv?

— Det var mest skummelt første gangen. Det gikk veldig greit etter noen ganger. Nå får ingen sykepleiere lov til å stikke meg lengre, ler hun.

Nattdialyse mer stabilt

Spesialsykepleier ved dialyseavdelingen på Lillehammer sykehus, Pim Benschop, fremhever at nattdialyse er en metode med flere fordeler.   

— I utgangspunktet blir alt bare mer stabilt med nattdialyse, og det er mindre fare for komplikasjoner som blodtrykksfall og kramper. Dette er fordi alt skjer over lengre tid. Blodflyten reduseres – ellers blir behandlingen for rask og effektiv. Det betyr at det kreves mindre av blodtilgangen, forklarer han, før han utdyper om flere konkrete fordeler:

— For eksempel blir fosfat mye bedre fjernet med hemodialyse om natten. Pasienter trenger ofte fosfattilskudd til og med. Væsketrekket skjer også over flere timer. Det er mindre belastning for kroppen og væskerestriksjon og problemer knyttet til det forsvinner eller blir mindre, sier han.


Spesialsykepleier Pim Benschop. Foto: Line Fuglehaug

Spiser det hun vil

Jære fremhever nettopp mat- og drikkesituasjonen som en av de største fordelene ved dialyseformen hun har valgt. Hun spiser hva hun vil, og trenger ikke følge strenge væskerestriksjoner.

— Jeg forstår også mer av hva dialyse er, og hvordan det fungerer – når jeg selv har styringen. I tillegg er det mindre smittefare hjemme, der jeg stort sett bare omgås mine egne bakterier, som jeg tåler, sier hun.

Overskudd til jobb og trening

Nattdialysen gjør at Jære føler seg pigg nok til å jobbe 100 prosent, i tillegg til å trene fire eller fem ganger i uka. Det hadde ikke vært mulig om hun fortsatt hadde gått i dialyse på sykehuset, tror hun.

Selv om hun er tilfreds med den behandlingsformen hun har nå, legger hun ikke skjul på at det er den nest beste løsningen.

— Jeg venter jo på ny nyre, og det har jeg gjort i 5 år nå. Jeg tenker ikke så mye på det i det daglige, men jeg kjenner at snart 6 år med dialyse sliter på kroppen, også med hjemmedialyse på natt. Det er mindre fokus på det å vente denne gangen enn forrige gang. Men det er klart – jeg må jo ha med telefonen hele tiden, sier hun.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073