Gå til innholdet

Dialyse: Borte bra, hjemme best?

Illustrasjon av peritonealdialyse. Av Anna Granqvist

Det er det store spørsmålet i den sjette episoden av LNTs podkast, «Transplantert eller nyresyk?».

02.07.2021

Hør den sjette episoden av LNTs podkast i din foretrukne podkastavspiller - eller under her: 

— Man får veldig mye igjen i livskvalitet. Det er vår helt klare opplevelse. Innimellom kjennes det feil ikke å skulle tilby det til flere. Hjemmedialyse er bedre for pasienten, sykehuset og samfunnet, sier Helga Skaare i den siste episoden av LNTs podkast, «Transplantert eller nyresyk?».

Hun er overlege ved nyreavdelingen på Akershus universitetssykehus – som er blant landets fremste på andel pasienter i hjemmedialyse, med 38 prosent. Av landets rundt 1800 dialysepasienter, har 26 prosent hjemmebehandling. Helga er klar på at hjemmedialyse kan passe for en langt større andel av Norges dialysepasienter. 

Les mer om dialyse her. 


Nyrelege Helga Skaare. 

Hva er de største fordelene med hjemmedialyse - både peritonealdialyse og hjemmehemodialyse? Hvem er egnet for å ha behandlingen hjemme – og hvem passer det ikke så bra for?

Episoden tar også opp andre grunnleggende spørsmål om nyresykdom:

Hva er nyrenes funksjon i kroppen? Hvilke årsaker fører til nyresvikt? Hvorfor ser vi en økning i antall nyresyke? Hva er dialyse – og hvordan kan det påvirke livskvaliteten?

Denne episoden kan være interessant for alle som har erfaring med dialyse – eller skal begynne med det. Trolig er den særlig nyttig for deg som vurderer om du vil ha hjemmedialyse selv. Episoden kan dessuten gi et innblikk i hva nyresykdom og dialyse er for familie, venner og andre, som kan bidra til at de forstår litt mer av hvordan det kan påvirke livet.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Fredrik Selmers vei 2 Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073