Gå til innholdet

De viktigste grepene for god solbeskyttelse

Hudkreft er en hyppig komplikasjon hos transplanterte. Det er viktig å være varsom med ferdsel i solen.

09.06.2021

Overdreven soling er farlig for alle. Organtransplanterte er imidlertid en gruppe som er særlig utsatt for å utvikle hudkreft. For å motvirke avstøtning av det transplanterte organet, må transplanterte bruke legemidler som også medfører en svekkelse av immunforsvaret. Dette har særlig vist seg å danne grobunn for kreftformen kutant plateepitelkarsinom, eller plateepitelkreft.

Generelt høy risiko

Mohammad Rizvi er overlege og spesialist i hudsykdommer ved hudavdelingen på Rikshospitalet. 14. desember 2020 disputerte han for sin doktorgrad Long-term dermatological complications after organ transplantation.

Hvor mange transplanterte opplever hudkreft i løpet av livet?

— Svaret på dette spørsmålet er kompleks. Det er avhengig av tidligere hudkreft, hudtype, kjønn, transplantert organ, alder og tid siden oppfølgning. Videre viser forskjellige tidsepoker forskjellige tall siden immunosuppressiv behandling har endret seg over tid, forklarer Rizvi.

— Organtransplanterte har generelt høy risiko for å utvikle hudkreft. Risikoen for plateepitelkreft er 40-120 ganger høyere enn hos normalbefolkningen, sier Rizvi.

Risikoen for føflekkreft er to, tre ganger høyere enn hos befolkningen for øvrig, mens risikoen for å utvikle basalcellekreft er 10-16 ganger forhøyet. Sistnevnte er en mildere form for hudkreft, ifølge Rizvi.

Viktig med tett oppfølging

— Det er derfor veldig viktig at de blir fulgt opp tett og at begynnende celle- og hudforandringer tas hånd om tidlig, slik at det ikke utvikler seg til alvorlig hudkreft, råder han.


Mohammad Rizvi utenfor hudpoliklinikken på Rikshospitalet. Foto: Jon Anker Lisberg Sarpebakken.

Hva er de viktigste knepene for god beskyttelse i solen?

De ultrafiolette strålene fra solen, UV-strålene, er sterkest om sommeren, på høyfjellet, midt på dagen og jo nærmere ekvator du kommer. Hva kan man selv gjøre for å minske risikoen for hudkreft når UV-strålene trenger seg på?

Det er lurt å bruke klær som er tettvevde, slik at solen ikke trenger gjennom stoffet. Langermede skjorter og gensere er å foretrekke, samt langbukser. Bruk solbriller og bredbremmet hatt (over 10 cm) eller cap, som gir bra med skygge til ansikt og ører. Solbrillene bør gi UVA- og UVB-beskyttelse, og bør dekke godt for stråling fra siden. Det er lurt å handle i anerkjente forretninger.

Om sommeren er det fristende å nyte godt av været. Det er imidlertid ønskelig at man ikke oppholder seg i solsteken mellom kl. 12 og 15, enten man er i sydligere strøk eller i sommersol i Norge. Hvis du er i solen i det tidsrommet, husk å ta pauser.

Solkrem spesielt testet på organtransplanterte

Solkrem er svært viktig. Bruk rikelig med solkrem som inneholder UVA- og UVB-beskyttelse. Solfaktor? 50 eller høyere. Husk å smøre deg grundig og ofte. En håndfull kan være tilstrekkelig for hele kroppen, eller en teskje til ansiktet. Hvor ofte man bør smøre seg avhenger av aktivitetsnivå og vær. På solrike dager bør man smøre seg flere ganger i løpet av formiddagen. Det samme gjelder dersom man har svettet.
Et eksempel på en solkrem er Actinica, som kan kjøpes hos nettapoteket Farmasiet, der LNT har medlemsavtale. Det er en solbeskyttende krem som er spesielt testet på organtransplanterte.

Vær påpasselig med å smøre på ubeskyttet, eksponert hud. Spesielt hode, hals, hender og underarmer. For all del, glem ikke ørene! Bruk solkrem daglig i perioden april til oktober – også på overskyede dager. Solarier er best å unngå.

Beskytt deg selv om du er i skyggen

Skygge gir god beskyttelse, men UV-stråler reflekteres også fra omgivelsene. Sand reflekterer om lag 30 prosent av solstrålene, mens nysnø reflekterer 90 prosent. Skyer reflekterer rundt 30 prosent av sollyset og absorberer ca. 15 prosent av solstrålene som går gjennom dem. Man bør med andre ord beskytte seg mot solen selv om man oppholder seg i skyggen.

Solen gir oss D-vitamin, som kroppen behøver. Tilskudd av dette kan være nødvendig dersom behovet ikke blir dekket. Dette gjelder særlig mørkhudede, de med høy alder, de som oppholder seg lite utendørs og de som spiser lite fet fisk.

Følg med på egen hud

Utover de ovennevnte grepene man gjør for å beskytte seg i solen, er det fordelaktig å gjøre regelmessige undersøkelser av egen hud og å dra til hudkontroll. Det er anbefalt å gjøre en månedlig egenkontroll der du ser etter nye endringer i eksisterende føflekker, røde og/eller flassende hudforandringer, sår som ikke gror og blødninger. Hudleger vil imidlertid kunne oppdage suspekte forandringer før du selv blir oppmerksom på det. Hvordan hyppigheten på legekontroller er, bør avklares ut fra din risiko for hudkreft.

Dersom du oppdager en forandring du reagerer på, ikke nøl med å kontakte lege. En kvikk vurdering og eventuell behandling på et tidlig tidspunkt kan være utslagsgivende for hvordan en sykdom utvikler seg.

Forebyggende medikamentell behandling kan for noen være aktuelt. Dette kan du diskutere med legen din.

Oppsummert handler det altså om å begrense tiden i solsteken, bruke rikelig med solkrem med høy solfaktor, bruke beskyttende plagg, samt å følge med på forandringer i huden.

God sommer!

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073