Gå til innholdet

2nd chance – utstilling traff rett i hjertet

Amy Elizabeth McLaren. Foto: Trym Peelen

Fotoutstilling om organdonasjon på Hamar er åpen frem til 15. august.

Av Ottar Korsnes, fylkesleder, LNT Innlandet

31.07.2020

Amy Elizabeth McLaren åpnet 4. juli en fotoutstilling på Hamar om organdonasjon. Utstillingen rørte mange på åpningsdagen. Dette er en utstilling som traff en nerve og gikk rett i hjertet hos mange. Utstillingen er på Maxi Storsenter og er åpen til 15. august.

Amy Elizabeth kommer opprinnelig fra Hereford i England, men er oppvokst på en gård i Ringsaker. Hester var hennes store lidenskap fra hun var fem år gammel, inntil en dramatisk ulykke satte en stopper for denne interessen.  Det hendte at hun overnattet i stallen. En dag falt hun av hesten og det ble noen tøffe år i tiden som fulgte. Men hun kjempet seg gjennom videregående skole, design & håndverk og design & tekstil.

Fotostudier

Amy søkte seg videre inn på Bilder Nordic School of Photografhy. Her begynte hun sin fotografiske reise med grunnutdanning i fotografi. Deretter valgte hun Foto 2, som er lagt opp mer som et mentorbasert program for utvikling av sin egen fotografiske stemme. Studentene får i dette studieløpet anledning til å jobbe med et eget, spesielt prosjekt over ett år. Amy valgte organdonasjon som tema.

Levertransplantert mor

Organdonasjon er noe som står McLaren nært, da hennes mor, Mette Elisabeth Dobloug, ble levertransplantert i 2011.

– Vi har alltid visst at hun ville trenge et nytt organ, men det var først etter operasjonen jeg skjønte hvor viktig dette temaet er. Hvis ikke den ene personen hadde sagt JA, så hadde ikke jeg hatt en mor i dag. Det var etter det jeg begynte å tenke litt om hvordan jeg kunne spre dette budskapet, forteller Amy. Hun har fotografert folk som enten har transplantert hjerte, lunger, nyrer, lever eller bukspyttkjertel.

Med god hjelp av moren fikk hun kontakt med rundt 40 personer fra hele landet som ville dele sin historie i en slik fotoutstilling.  Koronapandemien og andre forhold gjorde at ikke alle kunne bli med. Sluttresultatet ble 17 sterke historier. 


Foto: Amy Elizabeth McLaren. 

Amy har tatt portretter av alle sammen, arrbilder og sterke tekster. Ett portrett og ett arrbilde står sammen med personen sin tekst under. Det var viktig at alle modellene skrev sin historie med sine egne ord om hva de følte og tenkte rundt dette med organdonasjon.

Her følger noen av tekstene:

Mette Elisabeth Dobloug (levertransplantert): «Å gå å vente på et organ er tøft. Man håper på det beste, men er forberedt på det verste.  Livet er på vent og mange vonde tanker dukker opp.  Hvordan de som blir igjen skal klare seg, praktiske ting osv. Det går ikke an å beskrive hvor takknemlig jeg er for at jeg fikk livet i gave en sommerdag i 2011. Det å våkne opp fra respirator uten smertene. Å føle seg frisk, men mørbanket, det kan ikke beskrives. Tusen takk for at nettopp du sa JA og reddet mitt liv!»

Torhild Jære (nyretransplantert): «Jeg er fortsatt glad i livet, og jeg er optimist! Selv om jeg har hatt mye motgang og mange nedturer. Livet må leves og nytes dag for dag.»

Kari og Gunnar (donor og nyretransplantert): «Transplantasjonen gav oss tilbake det aktive livet vi elsker. Først etter operasjonen forsto vi hvor syk Gunnar hadde vært. Begge i full jobb og fritiden brukes til fjell og skogsturer. Mange flotte utenlandsturer har det også blitt i disse årene. Vi er så takknemlige! Den mest ultimate gaven en kan gi, og den mest ultimate gaven å få.»

Hamar kulturhus skulle være stedet for denne utstillingen, men halvannen uke før åpningen fikk hun beskjed om at Hamar kulturhus hadde sagt ja til å flytte kiosken til kinoen ut i foajeen, der utstillingen skulle være. Derfor ville det være oppussing der mens utstillingen skulle funnet sted.  Men det ordnet seg og hun fikk bruke et tomt butikklokale på Maxi Storsenter på Hamar.

Utstillingen er åpen til og med 15. august.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Fredrik Selmers vei 2 Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073