Gå til innholdet

Si det for å bli det – Donasjonsdagen 2017

Foto: Stiftelsen Organdonasjon

Denne uken markerer Stiftelsen Organdonasjon Donasjonsuka, som avsluttes med Donasjonsdagen lørdag 23. september. I år er fokus på hvor enkelt det er å bli organdonor.

Fra Stiftelsen Organdonasjon:

Selv om majoriteten av nordmenn i dag er positive til organdonasjon, er det fremdeles mange som ikke har gjort noe med det.

En undersøkelse* utført på oppdrag av Stiftelsen Organdonasjon i år, viser at mange ikke vet hvor enkelt det er å bekrefte sitt standpunkt til organdonasjon. Av de spurte som er positive til organdonasjon, svarer nesten to av fem at de ikke har formidlet dette på noen måte.

På spørsmål om hvorfor de ikke har delt sitt ”ja”, svarer nærmere halvparten av disse at de ikke vet hvordan man skal gå frem, eller trenger mer informasjon om organdonasjon.

– Dette viser at vi fremdeles har en stor og viktig jobb å gjøre med å synliggjøre hvor enkelt det er å si ja til organdonasjon, sier Aleksander Sekowski, informasjonssjef i Stiftelsen Organdonasjon.

Det eneste man trenger å gjøre, er å informere sine nærmeste om at man ønsker å donere sine organer. Dette kan være muntlig eller skriftlig. Det er de pårørende som skal bringe videre ditt ja, hvis donasjon skulle bli aktuelt.

Å fylle ut donorkortet eller -appen på mobil, er ment som en bekreftelse på samtalen med de pårørende. I 2018 vil man også få muligheten til å fylle ut donorkortet i sin kjernejournal. Da vil de pårørende automatisk få beskjed om ditt standpunkt.

Stiftelsen Organdonasjon registrerer at stadig flere kjenner slagordet "Si det for å bli det”.

– Enklere blir det ikke. Del ditt ja med familien, avslutter Sekowski.

*) YouGov/IPSOS MMI – 2017 u. 8

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073