Gå til innholdet

Kokebok for nyrepasienter kommer på nyåret

Illustrasjonsfoto, pixabay.com

LNTs digitale kokebok er på oppløpssiden.

20.10.2021

Sommeren 2020 kunne vi rope hurra for at LNT mottar prosjektmidler til å lage en digital kokebok for nyrepasienter, etter å ha søkt om støtte hos Stiftelsen Dam.

I startfasen siktet vi mot lansering våren 2021 – og deretter høsten 2021. Prosjektet har imidlertid tatt lengre tid enn det som først ble estimert. Nå er planen å lansere den på nyåret i 2022. 

Hvorfor er den forsinket?

Kokeboken blir ikke en ren oppskriftsbok, men en kokebok tilpasset hvert enkelt sykdomsbilde. Utviklingen av nettsiden og oppskriftene med egne næringsberegninger har derfor vært mer komplisert enn først antatt. Vi beklager at prosjektet har tatt lengre tid enn vi har forespeilet – og skjønner hvis du er frustrert over å vente på kokeboken. Arbeidet har høy prioritet hos oss – og vi gleder oss til å kunne tilby et velutviklet verktøy som gjør det lettere å velge riktig kosthold for ditt sykdomsbilde.  

Kalium, protein, fosfat og salt

I kokeboken vil du kunne velge hvilken kategori som passer deg: predialyse, dialyse eller transplantert. På bakgrunn av dette vil du få en næringsberegning for hver enkelt oppskrift som viser hvor mye kalium, protein, fosfat og salt retten inneholder, samt en indikasjon på om du er innenfor det som er anbefalt. Oppskriftene er utarbeidet av en klinisk ernæringsfysiolog med spesialkompetanse på kosthold for nyrepasienter.

Sykdomsbildet «predialyse» gjelder for pasienter i stadiene fra moderat nedsatt nyrefunksjon til snart dialysekrevende nyrefunksjon. Sykdomsbildet «dialyse» gjelder for alle som er i dialysebehandling, og det er i disse to sykdomsbildene at det er flest restriksjoner. Kostrådene for transplanterte tar spesielt hensyn til ny-transplanterte, men skiller seg ikke vesentlig fra rådene til befolkningen for øvrig. Oppskriftene er hjerte- og diabetesvennlige, og kan brukes av alle typer transplanterte. Andre vil også ha nytte av å følge et slikt kosthold. 

Tilgjengelig for medlemmer

Du vil finne oppskrifter for frokost, lunsj/småretter, middag og dessert. Noen av oppskriftene vil være basert på hvilken sesong man befinner seg i – som jul, påske og sommer. Kokeboken kommer til å være tilgjengelig for medlemmer ved innlogging på vår hjemmeside.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Fredrik Selmers vei 2 Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073