Gå til innhold
Aktuelt

Dårligere donasjonstall for årets første kvartal

Publisert 15.04.2024

Det viser tall fra OUS, Rikshospitalet.

10.04.2024

I løpet av årets første kvartal har 78 nordmenn fått ett, eller flere livreddende organer, fra 21 avdøde donorer, opplyser Stiftelsen Organdonasjon i en pressemelding. Dette er noe under tilsvarende tall for fjoråret, da 98 pasienter hadde fått hjelp på samme tid, viser nye tall fra OUS, Rikshospitalet.

Antall donasjoner med metoden cDCD, som muliggjør donasjon etter hjertedød, er fremdeles ikke på høyde med de andre nordiske landene. Åtte donorer har gitt organer med cDCD i Finland så langt i år, mot kun tre i Norge. Både Sverige og Danmark har høyere donorrater justert for folketall. Finland har nesten dobbelt så mye som Norge så langt, med henholdsvis 6,43 donasjoner per million innbyggere mot 3,8 i Norge.

Denne problemstillingen er blitt løftet av fagmiljøet det siste året, noe som har resultert i at helseministeren nylig ga de regionale helseforetakene i oppdrag å gå gjennom organiseringen av donasjonsvirksomheten på hvert enkelt donorsykehus, og sørge for at alle potensielle donorer blir oppdaget og vurdert. Det skal også jobbes for å minimere de til dels store variasjonene donorsykehusene i mellom. I dag finnes det ingen tall på hvor mange pasienter som dør på norske intensivavdelinger som kunne blitt donorer.

Vil redde liv 

— På vegne av alle som trenger og vil trenge en organtransplantasjon, er LNT svært positive til satsingen på en nasjonal koordinering av donasjonsvirksomheten. Vi er sikre på at dette vil være med på å redusere ventelisten, samt redde liv, sier Nikolai Raabye Haugen, styreleder i LNT.

Oppgang for levende giver

Tallene for levende nyredonasjon har de siste årene vært urovekkende lave. I 2022 ble det gjennomført det laveste antallet nyretransplantasjoner med levende giver på 40 år. Tilsvarende tall – 43 – ble fasit også i 2023. Tallene for første kvartal i 2024 viser en oppgang fra tilsvarende periode i 2023 – fra 9 til 14.

— Tallene for levende nyredonasjon har vært bekymringsverdig lave de siste årene, men vi tar med oss oppgangen i årets første kvartal. LNT har tett dialog med fagmiljøet på Rikshospitalet, som deler vår bekymring. Mandag 15. april hadde vi et møte med dem der vi diskuterte aktuelle tiltak som kan bidra til å øke andelen levende givere, sier Raabye Haugen. 

I tillegg er avslagsprosenten igjen på vei opp. Den var vedvarende høy gjennom koronapandemien, men gikk ned etter gjenåpningen av samfunnet. Nå ser vi en økning igjen, uten at dette helt kan forklares. Det ble et nei til organdonasjon ved 30 prosent av forespørslene i løpet av årets første kvartal. Normalt ligger dette tallet på nærmere 20 prosent.

Samtidig øker ventelistene. Ved utgangen av mars ventet 594 pasienter på et nytt organ. For disse pasientene er det få, eller ingen behandlingsalternativer. 511 av disse venter på nyretransplantasjon, inkludert 151 som er midlertidig avmeldt.