Gå til innholdet

Stina skal sykle Nordkapp-Lindesnes uten fungerende nyrer

Mange har syklet den strabasiøse ferden fra Nordkapp til Lindesnes, men aldri med et dialyseapparat på slep.

21.06.2021

Det har Stina Isabel Almli Pettersen Nordine tenkt å gjøre for å sette søkelys på viktigheten av organdonasjon.

Følg Stinas reise på Instagram under navnet @stina_sykler. 

Mandag 21. juni tar hun fatt på de nærmere 2500 kilometerne fra nord til sør i Norge på el-sykkelen sin. 39-åringen fra Steigen i Nordland er i dag uten nyrefunksjon, og venter på en ny nyre. I mellomtiden lever hun takket være dialyse. Dialysemaskinen, som renser blodet hennes, blir med i en bobil som skal følge henne på turen.

Stina er en av over 500 nordmenn som i dag venter på et nytt, livreddende organ. Ventelistene har doblet seg på ti år, blir stadig lengre og har økt spesielt mye for nyre.


Stina ønsker å sette fokus på viktigheten av organdonasjon. 

Sykler for livet og alle som venter

Stina har lenge ønsket å gjøre noe for å skape oppmerksomhet om organdonasjon, men også å få frem viktigheten av fysisk aktivitet for nyresyke og dialysepasienter.

– Livet mitt er satt på vent, men samtidig er det det eneste livet jeg har. Selv om dette prosjektet vil koste meg mye, både fysisk og psykisk, gjør jeg det for alle som venter, og for meg selv. Å være lenket til en dialysemaskin i timevis fire ganger i uka er også veldig tungt. Jeg vil vise at livet må leves her og nå. Og så jeg vil at flere forstår viktigheten av organdonasjon, sier hun.

Hennes store ønske er at turen får mye oppmerksomhet, slik at enda flere sier ja til organdonasjon – og flere liv kan reddes. Ikke minst hennes eget.

Det holder å si ja til dine nærmeste 

​Hvis man ønsker å være organdonor, er det viktig at dine nærmeste pårørende kjenner til det. Det er din vilje til organdonasjon som gjelder. Man kan i tillegg fylle ut Donorkort™, som er en bekreftelse på at dine nærmeste er informert.

– Helse-Norge er fantastisk og flere og flere nordmenn sier ja til organdonasjon. Men vi trenger flere. Vi er mange som har så lyst til leve – i mange år til, sier Stina.

Sykkelturen vil vare i omtrent tre måneder, og etter planen skal Stina være i mål i slutten av september. Underveis vil hun møte blant annet politikere, helsepersonell, transplanterte og mennesker som har blitt berørt av organdonasjon og transplantasjon, eller som vil vite mer om organdonasjon og nyresykdom.

Turen støttes av Stiftelsen Organdonasjon og Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte (LNT), og er finansiert med midler fra Stiftelsen Dam. Klikk her for reiserute og mer informasjon om prosjektet. 


Det kreves mye planlegging for å sykle Norge på langs. 

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073