Gå til innholdet

Slik melder du avvik til Pasientreiser

Illustrasjonsfoto fra Peggy_Marco/pixabay.com

LNT har utarbeidet en egen veileder.

17.01.2024

Høsten 2023 utformet LNT en spørreundersøkelse om pasientreiseordningen. Bakgrunnen for undersøkelsen er at vi erfarer at det har vært misnøye med pasienttransport blant landets dialysepasienter over mange år. Vi ønsket å kartlegge graden av tilfredshet, samt hva som oppleves som bra og dårlig med ordningen.

Hvor fornøyd er dialysepasienter med Pasientreiser?

269 av landets 1386 dialysepasienter på sykehus har besvart undersøkelsen. Det utgjør 19,4 prosent av populasjonen. I tillegg har vi fått svar fra 94 pasienter som har vært i dialyse i løpet av de siste tre årene. Undersøkelsen er ikke stor nok til å være representativ. 

Her er noen sentrale resultater fra undersøkelsen:

  • Om lag 3 av 10 er enten fornøyd eller svært fornøyd med Pasientreiser
  • Om lag 4 av 10 er enten misfornøyd eller svært misfornøyd
  • Den største misnøyen er i Oslo, Viken og Agder (I Agder er det dog få besvarelser)
  • 76 prosent (58 av 76) av dem som oppgir at de er svært misfornøyd med Pasientreiser, oppgir at det er mye venting på transport etter endt behandling
  • 54 prosent (41 av 76) av dem som oppgir at de er svært misfornøyd med Pasientreiser, oppgir at det ofte er samkjøring til behandling
  • 36 prosent synes det er vanskelig å melde avvik, mens 42 prosent ikke har erfaring med det. Sammen utgjør den gruppen 78,6 prosent
  • 75 prosent av dem som oppgir at de er svært misfornøyd med Pasientreiser, synes det er vanskelig å melde avvik

En fyldigere omtale kommer i LNT-nytt 1/2024. 

Regelverket for Pasientreiser er ute på høring

Allerede i april 2018 ba Stortinget daværende regjering om å foreta en bred gjennomgang av regelverket for Pasientreiser – og fremme en sak for Stortinget med tiltak for å forenkle og forbedre ordningen. Først i november 2021 fortalte helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) at det planlegges å gå ut med en høring om en revidering av pasientreiseforskriften.

I august 2023 opplyste helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol at de tok sikte på å sende ut høringsnotatet høsten 2023. Fredag 12. januar 2024 kom den endelig – med frist 11. april. 

— At det har tatt fem år å planlegge å komme ut med en høring, synes jeg er helt forkastelig, uttalte redaktør og kommunikasjonsansvarlig i LNT, Jon Anker Lisberg Sarpebakken, til TV 2 høsten 2023. 

Statssekretæren oppfordrer til å melde avvik til Pasientreiser

I TV 2s sak uttalte statssekretær Truls Vasvik at det kun er registrert avvik ved et fåtall av reisene, før han oppfordret pasienter til å melde ifra hvis de har dårlige erfaringer.

LNTs spørreundersøkelse avdekker imidlertid at 36 prosent synes det er vanskelig å melde avvik, mens 42 prosent ikke har erfaring med det. Sammen utgjør den gruppen 78,6 prosent.

Dessuten oppgir 75 prosent av dem som er svært misfornøyd med Pasientreiser at det er vanskelig å melde avvik.

— Dette sier noe om hvorfor det er registrert få klager hos Pasientreiser. Derfor har LNT utarbeidet en veileder som skal gjøre det lettere å melde avvik, sier daglig leder i LNT, Marit Lundberg.

Veilederen gir informasjon om hvordan å melde avvik på reiser med og uten rekvisisjon. Du kan klage via telefonsamtale, e-post og brev.

Her finner du veilederen.

Høsten 2022 var LNT ute med kronikk i Dagens Medisin om pasientreiseordningen, som du kan lese her.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073