Gå til innholdet

Permanent avmelding fra transplantasjonslisten og nyresykdom i eldre år

Ingjerd Manner er overlege på Nyremedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus

Det er blant temaene i den 16. episoden av LNTs podkast.

05.01.2024

Hør «Transplantert eller nyresyk?» under her, eller i din foretrukne podkastavspiller:

Hvem er egnet for nyretransplantasjon?

Hvilke faktorer spiller inn når man vurderer hvem som er egnet for nyretransplantasjon? Hvor stor andel av landets dialysepasienter må belage seg på dialysebehandling livet ut?

Det er et økende behov for nyretransplantasjoner, samtidig som det er knapphet på organer for transplantasjon. Hva gjør dette med ventetiden for transplantasjon? Vurderer fagmiljøet å endre kriteriene for hvem som skal aksepteres for transplantasjon?

Fra transplantasjonskandidat til permanent avmeldt 

Noen pasienter opplever å være kandidat for nyretransplantasjon, for så å bli permanent avmeldt transplantasjonslisten. Hvordan vurderer man dette? Og hvordan skal man ta opp dette med pasienten på en fin måte?

Overlege på Nyremedisinsk avdeling ved Ullevål sykehus, Ingjerd Manner, reflekterer rundt dette og mange andre spørsmål i denne podkastepisoden.

— Det er et stort spørsmål. Det praktiseres heldigvis i stor grad i nyremiljøet at man har en lege man kjenner ekstra godt. Selv om det kan skifte fra poliklinisk oppfølging til dialyseoppfølging. Det å etablere en god relasjon mellom lege og pasient er en forutsetning. Jeg tror at både lege og pasient skal være forberedt på at dette skal være en dynamisk prosess. Og at man skal ha nye samtaler og nye evalueringer underveis i forløpet. Er man påmeldt nå, er ikke det det samme som at helsen tilsier at man kan være påmeldt når det har gått et år, eller to eller tre. Hvis man er forberedt på det, tror jeg at det er lettere å snakke om det på en fin måte. Det er opp til legen også – å være tydelig, sier Manner. 

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073