Gå til innholdet

Nyretransplanterte kan måle SARS-CoV-2-antistoffer ut 2024

Illustrasjonsfoto, unsplash.com

Og «vaksinegjengen» ber om skriftlig samtykke til å bruke prøvesvar.

27.02.2024

Av «vaksinegjengen» på Rikshospitalet: Karsten Midtvedt, Kristian Heldal og Anders Åsberg. Alle er tilknyttet Seksjon for nyremedisin ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet

Det er mange nyrepasienter som i høst og vinter har målt SARS-CoV-2-antistoffer etter boosterdose med koronavaksine eller gjennomgått covid-19. Vi viser til tidligere informasjon om at vi i samarbeid laboratoriet ved Oslo universitetssykehus kunne tilby slik måling frem til påsken 2024. Vi vet nå at mengden antistoff er en viktig indikator på risikoen for å bli alvorlig syk ved covid-19. Selv om pandemien er over for mange, kan en ny bølge fortsatt gi alvorlige følger for mange nyretransplanterte. Vi er derfor svært takknemlige for vi har etablert en ny avtale med laboratoriet. Avtalen gjør at vi kan opprettholde tilbud om antistoffmåling for nyretransplanterte ut 2024.

Vi ønsker din hjelp for å lære enda mer

Det nasjonale prosjektet som ble satt i gang under pandemien er nå avsluttet, men det er fortsatt mye vi ikke vet om smitte og sykelighet av covid-19 hos nyretransplanterte. Blodprøvene som ble tatt av deg, har til nå blitt oppbevart i en midlertidig covid-biobank ved Oslo universitetssykehus, Rikshospitalet. Totalt er det lagret nesten 20 000 prøver fra norske nyretransplanterte pasienter i biobanken. Dette er et unikt datamateriale i verdensklasse, og verdifullt å ta vare på for videre forskning. Vi ønsker derfor å oppbevare disse prøvene videre i den generelle transplantasjonsbiobanken (Tx-biobank), slik at de kan brukes i fremtidig forskning for å bedre behandlingen etter nyretransplantasjon.

Tx-biobanken ved Nyrefysiologisk laboratorium ble opprettet i 1997, og inneholder prøver fra nesten alle nyretransplanterte pasienter i Norge som tidligere har samtykket til dette. I 2019 ble det innført nye regler, og nytt samtykkeskjema ble nødvendig. Vi kan kun overføre covid-prøver til Tx-biobank for de pasientene som har samtykket.

Derfor sender vi i disse dager ut brev til alle pasienter transplantert før 2019 for å innhente nytt skriftlig samtykke.

Pasienter som allerede har samtykket, vil ikke motta et brev.

Vi håper at nyretransplanterte i Norge fortsetter å stille opp og ønsker å hjelpe oss med å generere enda mer verdifull kunnskap fra allerede innsamlede blodprøver.

Vi håper på en positiv respons!

Hvis noe er uklart eller du ikke mottar et brev, kan du gjerne kontakte en av oss. 

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073