Gå til innholdet

LNT-nytt sendes ut i disse dager

Her er noen smakebiter fra årets andre medlemsblad.

16.06.2022

Bladet kan også leses av medlemmer ved å logge inn nede til høyre!

Ledermøte og 40-årsmarkering

Endelig var det duket for en fysisk markering av foreningens første 40 år! Etter flere utsettelser som følge av koronapandemien, fant feiringen sted på Oscarsborg festning 6. til 8. mai. I den forbindelse ble også LNTs ledermøte avholdt. Du får rapport i årets andre utgave av LNT-nytt.

Langvarig dialyse

Visste du at om lag 60 prosent av de som begynner med dialysebehandling ikke blir regnet som kandidat for nyretransplantasjon? Dette er personer som av ulike årsaker må belage seg på langvarig dialysebehandling. En av dem som har mottatt beskjeden om at han må gå i dialyse livet ut, er Bjørn Lindefjell. Telemarkingen vedgår at det var en tung beskjed å bearbeide, men at han sakte, men sikkert har akseptert den nye tilværelsen. Hvem er det som er aktuell for nyretransplantasjon, og hvem er det ikke?

Lever med «magisk» lever

Ved Oslo universitetssykehus har studien Utprøving av levertransplantasjon ved tykk- eller endetarmskreft vært i gang siden 2013. I studien får pasienter som med tykk- eller endetarmskreft med spredning tilbud om levertransplantasjon. Gruppen som får dette tilbudet har i utgangspunktet ikke mulighet for å bli operert i leveren, og må belage seg på forkortet levetid med smertestillende som eneste behandling. En av pasientene som fikk tilbud om levertransplantasjon, er Magne Rønningen. I hans tilfelle kunne man ikke operere inn en hel donorlever. Kirurgene satte dermed inn en del av en donorlever på 330 gram, mens den resterende leveren ble brukt i en standard levertransplantasjon. 23 dager senere hadde leveren vokst til om lag 800 gram. Da kunne den andre halvparten av den syke leveren fjernes, for nå kunne den nye, friske leveren overta alle funksjoner. Åtte år senere er Magne fortsatt i full vigør.  

Skandinavisk utvekslingssystem for levende nyredonasjon

Når man utreder potensielle nyredonorer, viser det seg i om lag en tredjedel av tilfellene at giveren ikke har match med mottakeren. I mange år har det det blitt jobbet for å få på plass et nordisk utvekslingssystem for levende nyredonasjon. Donorer og mottakere uten match kan takke ja til å registrere blod- og vevstype i en nordisk database, der mulig matchende mottaker-donorpar vil bli identifisert. Identiteten til parene holdes anonym.

Nå ser det ut til at Norge er nærmer seg deltakelse i ScandiaTransplant kidney Exchange Program, forkortet STEP. Rikshospitalet mener det er realistisk å vente seg om lag 10 årlige transplantasjoner gjennom programmet. Les om hvordan STEP fungerer i dette bladet.  

Andre temaer du kan lese om er feriedialyse i utlandet, organdonasjon i media og en uforglemmelig tur til Svalbard.

Vi håper at bladet faller i smak!

Ønsker du å bli medlem i LNT, slik at du får LNT-nytt rett hjem i postkassen fire ganger i året?

Bli medlem

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073