Gå til innholdet

LNT ba Stortinget om tiltak for å spre egenandelskostnader

På plass i Stortinget: Daglig leder, Marit Lundberg og redaktør og kommunikasjonsansvarlig, Jon Anker Lisberg Sarpebakken.

LNT deltok i budsjetthøring i Stortingets helse- og omsorgskomité.

17.10.2023

Mandag 16. oktober var det duket for høring i Storingets helse- og omsorgskomité om statsbudsjettet for 2024. LNT deltok etter å ha sendt inn høringsinnspill da forslaget til statsbudsjett ble publisert.

LNT ga innspill på to saker, om egenandelstaket for helsetjenester og om konkurranseutsetting av legemidler på blå resept.

Støtt vårt arbeid for å ivareta organtransplanterte og nyresykes interesser. Bli medlem av LNT!

Bli medlem

Mange når egenandelstaket tidlig på året

LNTs hovedpoeng i saken om egenandelstaket er at mange av våre medlemmer når egenandelstaket for frikort uforholdsmessig tidlig på året. Vi ba også om å avvise forslaget om å øke egenandelstaket med 4,35 prosent.

Dialysepasienter som får behandling på sykehus, benytter seg av Pasientreiser tre ganger i uken. Grunnet sykdommen og en krevende behandling, er mange dialysepasienter uføretrygdet. Med dagens ordning må denne gruppen ut med en egenandel på 990 kr i uken, kun på Pasientreiser. I tillegg kommer egenandel på medisiner og andre helsetjenester. Mange dialysepasienter når dermed egenandelstaket allerede i januar. Egenandelsordningen er også en utfordring for transplanterte som er avhengig av livsviktige medisiner for å forhindre avstøtning av nytt organ. Med dagens ordning opplever flere pasienter at de når egenandelstaket på første uttak av medisiner.

Dette er en økonomisk belastning mange sliter med, og noen er avhengig av økonomisk hjelp for å komme seg gjennom starten av året.

LNT ba Helse- og omsorgskomiteen avvise forslaget om å øke egenandelen på helsetjenester på statsbudsjettet i 2024. Videre mener LNT at helse- og omsorgskomiteen må følge opp anmodningsvedtaket som ble sendt til regjeringen 1. desember 2022 om å utrede hvordan medisinske kostnader knyttet til egenandelstaket kan fordeles utover kalenderåret.

Nei til konkurranseutsetting av legemidler på blå resept

LNT støtter ikke regjeringens forslag om å sette deler av blåreseptområdet ut på anbud fra 2024. Blant annet fordi regjeringen ikke har gjennomført en konsekvensutredning av hvordan en slik ordning vil påvirke pasienter og fastleger. De har kun evaluert den praktiske gjennomføringen av piloten. Videre er det store ulikheter mellom legemiddelet i test-piloten og noen av legemidlene som kan være aktuelle i den permanente ordningen. Legemiddelet i test-piloten er et legemiddel som pasienter hadde begrenset tilgang til før anbudspiloten. Disse pasientene vil dermed få raskere og enklere tilgang på legemiddelet. Det er derimot motsatt for mange av de andre medisinene som foreslås lagt ut på anbud. De medisinene har pasienter allerede god tilgang på, og dette forslaget vil føre til at tilgangen på medisiner blir begrenset. En konsekvens av dette er at fastleger vil få mer jobb for å gi hver pasient individuelt tilpasset behandling. LNT ber om at forslaget om å legge ut deler av blåreseptområdet ut på anbud ikke blir godkjent, og at Helse- og omsorgskomiteen ber regjeringen om å gjennomføre en grundig konsekvensutredning for pasient og fastlege før et slikt forslag legges frem igjen.

Se LNTs skriftlige høringsuttalelse her.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073