Gå til innholdet

Eksperimentell levertransplantasjon berget småbarnsfaren Øyvind

Øyvind Heen Ottesen trives på fjellet. Foto: privat

Her er noen smakebiter fra årets siste medlemsblad.

01.12.2023

Medlemsbladet sendes ut til hovedmedlemmer. Alle medlemmer kan lese LNT-nytt i PDF-format ved å logge inn nede til høyre på hjemmesiden vår.

Tema: levertransplantasjon

Eksperimentell levertransplantasjon snudde dødsdom til framtidsdrøm for trebarnsfaren Øyvind

Som 33-åring måtte han plutselig skrive testamente. Ni år senere har Øyvind Heen Ottesen begynt å fantasere om et liv som gammel mann, takket være organdonasjon og «vanvittig kirurgisk briljans».


Forsiden av LNT-nytt 4/2023. 

Pia fikk diagnosen autoimmun hepatitt (AIH). En sykdom hun aldri hadde hørt om før

En mild septemberdag møter jeg Pia i Tønsberg. Vi spiser lunsj og snakker sammen. Forrige gang jeg traff Pia var hun nylig blitt levertransplantert, det var tidlig i 2023. Hun var en pasient som gjerne ville møte en LNT-likeperson. Vi snakket om hvordan hun hadde opplevd det å bli syk, transplantasjonen skjedde akutt i hennes tilfelle. Godt og vel et halvt år senere møtte jeg Pia igjen. (Jeg = Astrid Elisabeth Hagstad, LNT-nytts redaksjonskomité).

Et besøk på dialysen

LNT-nytt har besøkt dialysen på Ullevål sykehus for å snakke med pasienter om livet i dialyse. Siv Sørensen, Sigrun Kilvær og Zahida Akram forteller om hvordan de har det i dialyse. Dialysesykepleier Sofie Helland snakker om hvordan det er å jobbe der.  

Internasjonalt samarbeid

Denne høsten har det vært møter i Nyresykes nordiske samarbeidsorgan og i den europeiske nyrepasientforeningen, EKPF. Du finner rapport fra begge møtene i LNT-nytt, henholdsvis signert landsstyrets leder Nikolai Raabye Haugen og nestleder Lars Skar.

Selvopplevd livskvalitet før og etter nyretransplantasjon

Med bakgrunn som pårørende og nyredonor, hadde Ine-Sofie Smedmoen Kristiansen et spesielt utgangspunkt da hun satte i gang med sitt masterprosjekt i folkehelsevitenskap. I LNT-nytt skriver hun om hva hun fant ut.

— Du skal ha dialyse for å leve, ikke leve for å ha dialyse

Nyrelege Helga Skaare brenner for at dialysepasienter skal ha det så bra som mulig. For mange betyr det hjemmedialyse, mener hun. Det snakker hun om i spalten Engasjert, en spalte hvor vi intervjuer personer som brenner for en sak eller et tema som er relevant for LNTs medlemmer og målgrupper.

Rikelig med stoff fra fylkeslagene

Finnmark, Nordland, Vestland, Østfold og Rogaland serverer stoff fra hva som skjer rundt omkring i landet.

I tillegg finner du mye annet aktuelt stoff. God lesing!

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073