Gå til innholdet

Årets første LNT-nytt er ute i app og på nett

Det sendes også ut med posten i disse dager.

07.03.2024

For kort tid siden kom nyheten om at foreningens medlemsblad, LNT-nytt, er lansert som en egen app – og blir mer tilgjengelig digitalt.

Nå er årets første medlemsblad tilgjengelig. Alle som har et aktivert medlemskap i LNT vil få tilgang til bladet dersom de oppretter en egen bruker. Les mer om det her.

Bruk lesefunksjonen

Om du klikker på en artikkel i PDF-visningen, vil du kunne se den som en mer leservennlig nettsak. Du kan også endre på tekststørrelse og teksttype, samt få bladet lest opp av kunstig intelligent stemme. 

Her følger en smakebit på et knippe av sakene i bladet:

Stabil nyrefunksjon «mot alle odds»

I årets første utgave av LNT-nytt kan du lese om en kar som fikk en tøff start på livet etter nyretransplantasjonen. Etter en rekke komplikasjoner i kjølvannet av inngrepet, ble nyren hans spådd en kort levetid. Men «mot alle odds» har Remi André Mevatne i dag god nyrefunksjon, mye takket være en sunn livsstil. Selv er han overbevist om at trening har vært helt avgjørende for at han klarte å snu den dystre spådommen. All forskning viser at fysisk aktivitet er viktig for transplanterte og nyresyke, og det er Remi er levende bevis på, påpeker Thomas Knoop, Remis nyrelege.

Organdonasjonsprosessen fra A til Å

Hvordan kan vi vite om en pasient egner seg for å være organdonor? Hva er nødvendig intensivbehandling for å ivareta pasientens organer frem til de kan doneres? Hvordan ivareta de pårørende, som er i sjokk og sorg? Hvordan formidle at deres kjære kommer til å dø? Når og hvordan ta opp temaet organdonasjon? Hvordan koordineres organuttak og transplantasjon til de utvalgte som skal motta organer?

40 år med vellykkede levertransplantasjoner

2024 markerer 40 år med vellykkede levertransplantasjoner her til lands – etter flere mislykkede forsøk på 1970-tallet. Det har blitt gjennomført over 2000 levertransplantasjoner i Norge siden oppstarten. I løpet av disse årene har det skjedd en betydelig bedring i overlevelse for alle grupper som blir transplantert, tross økende alder og sykdomsalvorlighet. En av dem som har blitt transplantert i løpet av disse årene, er Willy Hansen. Han er klar på at transplantasjonen har gjort ham mer ydmyk.

Bundet, men fleksibel med hjemmedialyse 

Med mye nyresykdom i familien, gikk Helge Hoel nærmest og ventet på at det en dag også ville ramme ham. Når nyrefunksjonen var så redusert at det var behov for dialyse, visste han hva som skulle til for å bevare kontrollen over eget liv. På side 28 kan du lese om hvordan peritonealdialyse tillater Hoel å styre sin egen hverdag.

Rettelse: Thon Hotel Munch heter nå MediInn Hotel Norge 

Etter at LNT-nytt gikk i trykken, har det kommet noen oppdateringer i saken om hvor de transplanterte blir tilbudt å bo etter at de nylig er transplantert. Hotellet har nå byttet navn fra Thon Hotel Munch til MediInn Hotel Oslo. I artikkelen står det at hotellet skal ha drift fra 1. mars, men det var ikke gjennomførbart. Målet er at ordinær drift skal være på plass rett over påske.

Dette er bare noe av det du kan lese om i årets første utgave av LNT-nytt.

God lesing!  

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073