Gå til innholdet

— Oppmerksomheten rundt leversykdom bør være økende

19. april er det Verdens leverdag.

19.04.2022

I den forbindelse har LNT spilt inn en podkastepisode om leveren, leversykdom og temaer knyttet til levertransplantasjon. Sjekk den ut i din foretrukne podkastavspiller, eller nederst i denne artikkelen.

Økning av leversykdom

Gjest er Kristine Wiencke, som er spesialist i indremedisin og fordøyelsessykdommer og overlege ved Avdeling for transplantasjonsmedisin på Rikshospitalet. Hun har lang erfaring med å jobbe med leversyke pasienter, og er klar på at søkelyset i større grad bør rettes mot denne pasientgruppen.  

— Oppmerksomheten rundt leversykdom bør være økende. Vi ser en økning av leversykdom i verden. Det henger først og fremst sammen med livsstilssykdommer, og særlig overvekt. Selv om det ikke er en stor prosentandel av de overvektige som får leversykdom, er det så mange overvektige at det utgjør millioner av mennesker. Verdens helseorganisasjon ser dette som et betydelig problem for folkehelsen i fremtiden. Det er viktig å være oppmerksom på hvordan man tar vare på leveren, sier Wiencke.


Kristine Wiencke gjester den niende episoden av LNTs podkast. 

— Vi kan gjøre mye bra for leversyke pasienter. En av mulighetene er levertransplantasjon, og det er gjort store fremskritt innen levertransplantasjon de siste 30 årene. Vi har imidlertid mange muligheter lenge før det kommer så langt, og fokus på forebygging og behandling av leversykdom er viktig, fastslår Wiencke. 

I podkastepisoden kan du høre om leverens funksjon og oppgaver i kroppen, og hva som er lurt å tenke på for å ta godt vare på dette viktige organet. Du får høre hvordan man kan merke på kroppen at leveren er i ferd med å svikte, og hvilke årsaker som kan føre til leversvikt.

Episoden handler i stor grad om temaer relatert til levertransplantasjon. Eksempler på temaer som tas opp er mulige komplikasjoner etter transplantasjon, virkninger og bivirkninger av immundempende medikamenter, reising og skjeletthelse.

Hør den niende episoden av "Transplantert eller nyresyk?" i din foretrukne podkastavspiller - eller under her: 

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Fredrik Selmers vei 2 Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073