Gå til innholdet

Ernæringsfysiologens tips om julemat

De herligste retter skal på bordet.

Hvordan skal man kose seg litt ekstra i jula, uten å avvike for mye fra kostrådene?

13.12.19

For de fleste er jula en tid som skiller seg vesentlig fra resten av året når det kommer til mat. Det dukker opp en rekke varianter på middagsbordene rundt om i landet, som bygger på ulike tradisjoner. 

For transplanterte og nyresyke er det i varierende grad behov for å begrense inntaket av enkelte matvarer. Det er spesielt viktig for dialysepasienter å ha en saltredusert, fosfatredusert, kaliumredusert, proteinkontrollert og væskeredusert kost. For organtransplanterte er det særlig viktig å begrense saltinntaket, samt å ha et hjertevennlig kosthold.

Hvordan skal man kose seg litt ekstra i jula, samtidig som man ikke avviker for mye fra kostrådene? Vi har spurt klinisk ernæringsfysiolog ved Ullevål sykehus, Ragnhild Haaland, om tips. Hun er ekspert på kost ved nyresykdom, og forteller at de som er «veletablerte transplanterte» kan kose seg med julematen.

-Det er jo ikke så mange dager mellom jul og nyttår. Det viktigste er hva du gjør mellom nyttår og jul. Da bør du spise hjertevennlig og følge nøkkelråd for god ernæring, for eksempel fra Helsedirektoratet, fastslår Haaland.

Dersom du nylig er transplantert, følger du spesielle råd for matvarehygiene i tillegg. Det er viktig å sørge for at du spiser godt og variert for at kroppen skal få alle næringsstoffene den trenger.

-Så lenge det nye organet fungerer veldig bra, er det ikke noe spesielt du trenger å ta hensyn til utover det. Nyt selve julematen og alt rundt, sier Haaland.

Flere restriksjoner for dialysepasienter

Er man i dialyse, er det flere hensyn å ta. Det kan variere fra person til person, så det beste er å snakke med personell på dialysen, og gjerne klinisk ernæringsfysiolog dersom nyreavdelingen har en tilknyttet.

-Det viktigste å tenke på, som gjelder de aller fleste, er å være forsiktig med for mye salt julemat. Tradisjonelt har jo salt vært brukt som konserveringsmiddel - og fra gammelt av måtte julematen lages i god tid, sier Haaland, og kommer med konkrete forslag til hvordan man kan lage de tradisjonelle julerettene med litt mindre salt:

Pinnekjøtt: La «dine stykker» ligge i vann og ikke bare i dampen fra kjøttet. Bruk mindre salt, som gir mindre smak. Alternativet er å spise en mye mindre porsjon.

Ribbe av svin: Salt moderat og bruk heller mer pepper og eventuelt sennepspulver. Prøv å lage tilbehøret med mindre salt enn standard oppskrifter angir.

Lutefisk: Denne må jo saltes godt for å få fin form – begrens porsjonen og husk at det er mye salt i bacon, så hold tilbake der.

Juletorsk: Det er kanskje det beste alternativet, avhengig av tilbehøret.

Spekemat: All spekemat inneholder mye salt. Fersk kjøttmat er mye bedre.

Skalldyr: Det mest gunstige her er hummer. Vær ekstra forsiktig med krabbe og større mengder reker.

Frossenpizza: Vær obs på at det er en del salt i ferdigpizza, og også skjult fosfat.

Kalium

Haaland påpeker at det har en tendens til å bli mer kalium i julen. Dersom du ønsker litt mer av all type mat, må du være litt mer forsiktig på den fronten.

-Da bør du holde igjen på kaffe, sjokolade, ekstra frukt, ekstra grønnsaker og poteter. Annet snacks som marsipan, fruktkake, nøtter og tørket frukt vil tilføre mye kalium. Dersom du spiser mye annen god julemat, kan det være lurt å kutte ut dette, råder Haaland.

Julekaker av den gammeldagse sorten inneholder lite kalium, salt og fosfat, og du kan kose deg med disse. Vær allikevel oppmerksom på at det ikke er hverdagsmat, da de har lav næringsverdi.

-Har du et kalium-reduserende pulver kan du kanskje tillate deg litt mer, men husk da å avtale med legen din hvor mye av dette pulveret du kan bruke.

Hva med alkohol?

Haaland forteller at moderate mengder alkohol er ok, men at øl og vin inngår i kaliumregnskapet.

-Du må være forsiktig dersom du har tendens til høy konsentrasjon av kalium. Lege eller sykepleier kan sikkert hjelpe deg å prioritere. Musserende vin har lavest innhold av kalium, samt brennevin.

Et generelt tips er å huske å ta fosfatbinder til måltider slik du pleier, og eventuelt ekstra kaliumbinder ved større matinntak. I tillegg er det lurt å prøv å bytte ut de salteste matrettene.

Tips ved urinsyregikt  

Dersom du er plaget med urinsyregikt, er dette ofte mer plagsomt i julen på grunn av julematen og endrede daglige vaner. Her er noen tommelfingerregler, basert på hva som forsterker plagene:

  • Drikk mye vann, ca. to liter eller det legen tillater.
  • Unngå lever og innmat.
  • Unngå store kjøttporsjoner.
  • Begrens alkoholmengden.

Avslutningsvis kan det være passende å trekke frem et sitat fra moren til landsstyrets Odd Bjørnstad: «For lite og for mye skjemmer alt».

God jul!  

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073