Gå til innholdet

Dam-midler til digital kokebok for nyrepasienter

De herligste retter. Foto: pixabay.com

LNT mottar støtte fra Stiftelsen Dam til to prosjekter.

15.06.2020

Mandag 15. juni offentliggjorde Stiftelsen Dam hvilke prosjekter som mottar støtte ved Helse vår-tildelingen. Blant prosjektene er to LNT-prosjekter: Kokebok for nyrepasienter og en dokumentarfilm om å gi og motta et organ. Se her for komplett oversikt over hvilke prosjekter som mottar støtte. 

Hva skal jeg ha på tallerkenen?

LNT har over tid erfart at det er et stort behov for bedre og mer konkret informasjon om kosthold og oppskrifter for nyrepasienter. Alle restriksjonene i matveien gjør at mange opplever det som svært utfordrende å vite hva de skal ha på tallerkenen. I tillegg kan helsetilstanden for mange være redusert, som gjør det ekstra krevende å lage mat som er i tråd med kostholdsrådene som foreligger.

Av alle forespørslene LNT mottar, dreier en betydelig andel seg om behovet for oppskrifter til konkrete hverdagsretter. På bakgrunn av dette, søkte LNT om midler til å utvikle en digital kokebok med oppskrifter tilpasset de ulike stadiene av nyresykdom: før dialyse, i dialyse og etter transplantasjon. 

Daglig leder i LNT, Marit Gonsholt, jubler: 

-Endelig! Dette har vi ønsket oss i mange år. Vi vet at behovet for en slik kokebok er stort, så dette vil mange kunne ha glede av, sier hun. 

Kokeboken blir digital, og skal være tilgjengelig på vår nettside. LNT har avtalt å samarbeide med en klinisk ernæringsfysiolog med spesialkompetanse på kosthold for nyrepasienter. Startskuddet for prosjektet går høsten 2020, og målet er å lansere en ferdig kokebok i februar 2021. Prosjektet mottar 125 000 kroner. 

Blodbrødre - om å gi og få et organ

Det andre prosjektet som mottar støtte etter å ha søkt igjennom LNT, er filmprosjektet Blodsbrødre - om å gi og få et organ. Prosjektet følger kompisene Andreas og Carl-Henrik, som har kjent hverandre siden barndommen. Carl-Henrik sin nyrefunksjon har blitt betydelig svekket, og det har blitt klart at han behøver en nyretransplantasjon. Andreas har sagt seg villig til å donere en av sine nyrer. 

Gjennom denne dokumentarfilmen skal vennene med humor og seriøsitet avmystifisere det å gi bort et organ til en venn. De skal reise dypt ned i de emosjonelle, praktiske og fysiske utfordringene en transplantasjon fører med seg. Deres ultimate mål er å få flere til å bli organdonorer i Norge - enten som avdød eller levende giver. Prosjektet mottar 632 000 kroner. 

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Fredrik Selmers vei 2 Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073