Gå til innholdet

Egentreningsøvelser for transplanterte

Utarbeidet av fysioterapeutene ved Transplantasjonskirurgisk og -medisinsk sengepost på OUS Rikshospitalet ved fagansvarlig fysioterapeut Maria B. Nupen.

Obs: Dette programmet gjelder ikke de første 12 ukene etter operasjonen/annen bukkirurgi. 

Stepøvelser

Finn et trappetrinn og gå opp og ned på det nederste trinnet. Husk å bytte på hvilken fot som går opp først. En god variasjon er å gå sideveis opp og ned på det nederste trinnet. Bruk rekkverk dersom du behøver det, men husk at balansen blir kun bedre dersom du utfordrer den.

Armhevinger

Dersom du klarer en eller flere armhevinger på flatt gulv, så anbefales dette. Dersom dette virker helt umulig kan du gjøre armhevinger mot veggen eller et stødig bord. Vær fornøyd med så mange repetisjoner du klarer, og gjør du disse ofte nok så vil du merke fremgang!

Knebøyninger

Stå med føttene i hoftebreddes avstand og se fremover gjennom hele øvelsen (ikke ned i gulvet). Bøy langsomt ned mot huksittende så langt som du klarer, og reis deg opp igjen. Her kan du eventuelt holde en manual eller noe tungt i hver hånd dersom øvelsen er for lett.

Skulderpress

Start med hendene ved skuldrene og løft så tunge manualer som du er komfortabel med rett opp mot taket. Senk sakte ned igjen, og løft opp på ny.

Utfall

Stå med føttene i hoftebreddes avstand. Ta et langt steg forover og legg så mye av kroppsvekten på fremste bein som du klarer. Skyv så i fra med fremste slik at du kommer tilbake til utgangsstillingen. Gjør deretter det samme med motsatt bein.


Hvor ofte?

Tre ganger i uken.

Hvor mange repetisjoner?

Dette kan variere mye fra person til person, men et mål kan være å nå 15 repetisjoner på hver øvelse. Når dette blir for lett kan du gjenta øvelsene i flere runder, eller øke vanskelighetsgraden.

En god regel er å jobbe til du er sliten i den aktuelle muskulaturen, for så å kjenne om du klarer to eller tre repetisjoner til.

Øvelsene skal ikke gjøre vondt. Er det mindre enn tre måneder siden du ble transplantert forholder du deg til de generelle restriksjonene.

Hvorfor er trening spesielt viktig for deg som er transplantert?

Som transplantert bruker du medisiner som nedsetter immunforsvaret. Dette gjør deg mottakelig for infeksjoner samt at det har negativ effekt på muskel-/skjelettsystemet. I tillegg gir medisinene økt risiko for beinskjørhet og overvekt. Det er derfor viktig å fortsette med trening etter utskriving fra sykehus med tanke på å motvirke bivirkningene av immunsupprimerende medisiner. Du bør følges opp av fysioterapeut spesielt med tanke på styrketrening og utholdenhetstrening, inkludert lang oppvarming og uttøyning. Uttøyning er viktig fordi transplanterte pasienter på sikt har en tendens til å gå kramper i leggmuskulaturen samt mindre elastiske sener og leddbånd.


Postoperative restriksjoner

  • Forflytningsteknikk inn og ut av seng skal skje via sideleie i 8-12 uker.
  • Unngå bruk av de fremre rette, og de ytre skrå bukmusklene (situpbevegelsen) i 8-12 uker.
  • Unngå tunge løft i 8-12 uker. Eksempelvis kan man bære et par bæreposer fra butikken, men ikke noe særlig tyngre enn det.
  • Alle aktiviteter tillates, men man skal prøve å unngå at det "strammer" i arret. Husk å bruke god løfteteknikk: Hold det du skal løfte tett inntil kroppen og bruk beina.
  • Unngå sportsaktiviteter som innebærer brå, uforutsette bevegelser i 8-12 uker, for eksempel alpint, bedriftsfotball og lignende.
  • Nyretransplanterte skal unngå kampsport resten av livet.

LNT

Telefon: 23 05 45 50 E-post: post@lnt.no Besøksadresse: Borgenveien 66, 0373 OSLO Kontonr.: 8230 06 01398 Vipps 125073